Oroszország részvételével szervezne békekonferenciát Olaszország és Svájc

2024. augusztus 12. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan békekonferencia szervezésén dolgozik Olaszország és Svájc, amelyen mind az ukránok, mind az oroszok részt vesznek – közölte hétfőn a két ország külügyminisztere. Antonio Tajani olasz és Ignazio Cassis svájci külügyminiszter azt ígérték: együttműködnek, hogy a legjobb feltételeket teremtsék meg egy második békekonferenciához. Ezen Oroszország és Ukrajna mellett az összes érintett szereplő részt venne – írja az Ansa.

Ezen kívül azt írták: „felszólítanak minden szereplőt, hogy ne sajnálják az erőfeszítést egy olyan közös tárgyalási platform elérése érdekében, amely a nemzetközi jog, és az államok területi integritásának és függetlenségének az ENSZ alapokmányaiban rögzített elvei tiszteletben tartásán alapulnak.”

Június közepén Svájcban már tartottak egy békekonferenciát, melyen azonban Oroszország nem vett részt. Itt a résztvevők konkrét lépéseket sürgettek a nukleáris energia és fegyverek, az élelmezésbiztonság, valamint a foglyok és deportáltak ügyében.

A június 16-i békekonferencián egyébként Magyarország is aláírta, hogy Ukrajna területi épségének a béke alapját kell képeznie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!