Erdőtűz pusztít Görögországban, több ezer embert menekítenek ki Athén mellől

2024. augusztus 12. – 16:24

Erdőtűz pusztít Görögországban, több ezer embert menekítenek ki Athén mellől
Tűzoltók próbálják eloltani a görögországi Dionysosban égő tüzet 2024. augusztus 12-én – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap hatalmas erdőtűz ütött ki Athéntól északra, ami délutánra már elsötétítette az eget a görög főváros felett – írja a Guardian. A 80-90 kilométer/órás szél és a forróság által szított lángokat repülőkről, helikopterekről és tűzoltóautókkal próbálták eloltani vasárnap éjszaka, de azóta is küzdenek a lángokkal. Athén északi külvárosát is elérheti a tűz, az erős szél pedig megnehezíti az oltási munkálatokat.

Több települést evakuálni kellett az akár 25 méter magasra felcsapó lángok miatt. A BBC azt írja, hogy vasárnap az Athéntól 35 kilométerre fekvő Varnavast is elérte a tűz, kigyulladtak a házak, 100 négyzetkilométernyi területet égettek fel a lángok, a helyi olajfaligetek is elégtek. A lap szerint a tűzoltóknak hét helyen kell eloltaniuk a lángokat, 33 helyen már elhárították a veszélyt. Egész éjszaka dolgoztak, „de az emberfeletti erőfeszítések ellenére a tűz gyorsan fejlődött” – mondta Vaszilisz Vathrakogiannis szóvivő hétfőn kora reggel egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

Az intenzív szél miatt folyamatosan változik a lángok terjedésének iránya, így a márványbányáiról híres Penteli-hegyre és a szomszédos, azonos nevű athéni külvárosra is átterjedtek a lángok. Hétfőn hajnalban evakuáltak egy katonai és egy gyerekkórházat is Penteliben. Más városokban és falvakban, köztük Marathon városában is arra kérték az embereket, hogy költözzenek biztonságosabb helyre.

Tűzoltók próbálják eloltani az Athén melletti Grammatikóban égő erdőtüzet 2024. augusztus 12-én – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters
Tűzoltók próbálják eloltani az Athén melletti Grammatikóban égő erdőtüzet 2024. augusztus 12-én – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

Vaszilisz Kikilíasz polgári védelmi és éghajlatválság-ügyi miniszter azt mondta a Ta Nea című athéni napilapnak, hogy Kallitechnoupoliban és Grammatikóban küzdenek a lángokkal, de Dionysosban, Varnavasban és Mikrohoriban javult a helyzet. Hozzátette, hogy jelenleg 670 tűzoltó, 27 erdészeti csoport, 183 jármű, 17 repülő és 15 helikopter vesz részt a tűzoltásban. Nikolaosz Lavranosz, a görög tűzoltósági szövetség elnöke a Vima című helyi hírportálnak elmondta, hogy hétfő hajnal óta Kelet-Macedóniából, a Peloponnészoszról és Közép-Görögországból is érkeztek tűzoltók.

„Az egész városunk lángokban áll, és nehéz időket él át”

– mondta Stergios Tsirkas, Marathon polgármestere. Az Athéntól 40 kilométerre fekvő településről hétezer embert kellett biztonságos helyre vinni, és legalább két kórházat kiürítettek. Athén felett sötét az ég, meleg van és mindenütt égett szagot érezni. Egy helyi újságíró szerint a hatóságok telefonos üzeneteket küldtek a tűzveszélyről és az evakuálásról az érintett települések lakóinak. Eközben a görög polgári védelmi és éghajlatválság-ügyi minisztérium ötös fokozatú riasztást adott ki Attika, Közép-Görögország és Peloponnészosz régiókra rendkívüli tűzveszély miatt.

Egy tűzoltó repülőgép vízzel oltja a lángokat a görögországi Grammatikóban 2024. augusztus 12-én – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters
Egy tűzoltó repülőgép vízzel oltja a lángokat a görögországi Grammatikóban 2024. augusztus 12-én – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

A görög kormány már az európai uniós polgári védelmi mechanizmus beindítását kérte az Athén környéki tüzek megfékezésére – írja az MTI. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap szabadságát megszakítva tért vissza Athénba, hogy a tüzek okozta válsággal foglalkozzon. A görög hatóságok azt is jelezték, hogy francia, olasz, román és cseh tűzoltóegységeket és a légi oltásra képes repülőgépeket várnak az oltási munkálatokhoz, de Spanyolország, Ciprus és Törökország is felajánlotta a segítségét. A sűrű füst okozta légzési problémák miatt sokakat kórházba kellett szállítani, több települést ideiglenesen kiürítettek. A kimenekített embereket sportcsarnokokban és az athéni atlétikai központ területén helyezték el, a közelben található Rafina kikötőjének személyhajó-forgalmát pedig Laurium kikötőjébe terelték át. Az MTI szerint már 25 főváros környéki településről kitelepítették az embereket, miközben több helyen is áramszünetet okozott a tűz.

Az Európai Unió Kopernikusz Vészhelyzet-kezelési Szolgálatának adatai alapján készítettünk egy térképet, amelyen láthatók a görögországi erdőtüzek által érintett területek.

A BBC szerint Görögországban tavaly volt a legenyhébb tél valaha, és idén mérték a legmagasabb hőmérsékletet júniusban és júliusban. Hétfő délután Athénban a szél sebessége átlagosan 32 kilométer/órás, de északkelet felől akár 50 kilométer/órás is lehet. A lap azt írja, hogy a szél kedden és szerdán mérséklődik, majd ismét megélénkül. Kedd délutánra sárga riasztást adtak ki Görögországban a 40 fokos várható hőség miatt. Az ENSZ szakosított szerve arra figyelmeztet, hogy az emelkedő hőmérséklet növeli az erdőtüzek gyakoriságát és a lángok által okozott kár nagyságát. Korábban azt is megírtuk: Görögországban többen meghaltak a szokatlanul nagy melegben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!