„Amint betettem a lábam abba a szobába, lesből támadtak rám” – a rettegett drogbáró elmesélte, hogyan fogták el

2024. augusztus 11. – 09:48

„Amint betettem a lábam abba a szobába, lesből támadtak rám” – a rettegett drogbáró elmesélte, hogyan fogták el

Másolás

Vágólapra másolva

A hírhedt drogbáró, Joaquin „El Chapo” Guzmán egyik fia „rajtaütött”, „elrabolta” őt, majd átadta az amerikai hatóságoknak – állítja nyilatkozatában a Sinaloa-kartell állítólagos társalapítója, Ismael „El Mayo” Zambada. A nyilatkozatot a CNN ismertette.

Elfogása óta ez az első, ráadásul meglehetősen hosszú nyilatkozata az augusztusban őrizetbe vett 76 éves Zambada drogbárónak. Ebben részletesen elmesélte filmbe illő elfogásának körülményeit.

Ahogy korábban írtuk, Ismael „El Mayo” Zambada García és Joaquín Guzmán López a hírhedt Sinaloa-kartell vezetői voltak a New York Times beszámolója szerint, az Észak-Amerikába és Európába irányuló kokain- és fentanilkereskedelmet irányították. A két férfit a határ menti El Paso egy elővárosában fogták el.

Zambadát az amerikai tisztviselők a kartell egyik legnagyobb alakjának neveznek, aki több mint fél évszázadon át menekült az elfogás elől.

A Zambada ügyvédje által felolvasott nyilatkozata akkor hangzott el, amikor a brooklyni szövetségi bíróságon a vádemelésre várt. Ugyanazon a bíróságon, ahol „El Chapót”, a „Köpcöst” 2019-ben bíróság elé állították és elítélték.

Zambada (azaz „El Mayo”) a közleményében ragaszkodott ahhoz – ahogy azt korábban ügyvédje is állította –, hogy „nem adtam fel magam, és nem önként jöttem az Egyesült Államokba”.

„Nem volt semmilyen megállapodásom egyik kormánnyal sem. Éppen ellenkezőleg, elraboltak és erőszakkal és akaratom ellenére hoztak az Egyesült Államokba” – mondta Zambada.

Zambada, akit óvadék nélkül tartanak fogva, miután július 26-án nem vallotta magát bűnösnek, azt állítja, hogy az elfogásához vezető cselt a 2016-ben elfogott drogbáró egyik fia, a Mexikóban élő Joaquín Guzmán meghívásával indították el. Azt állítja, hogy egy találkozóra hívták azzal az ürüggyel, hogy segítsen megoldani „az államunk politikai vezetői közötti nézeteltéréseket”.

Zambada a nyilatkozatban azt állította, hogy július 25-én korán érkezett a Sinaloa államban található Culiacan városán kívüli farmra a találkozóra, amelyet katonai egyenruhába öltözött fegyveresek őriztek. A találkozón szerinte Joaquín Guzmán is részt vett. Zambada elmondta, hogy biztonsági emberei közül négyen kísérték el, köztük egy állami rendőrparancsnok.

Zambada nyilatkozatában azt állította, hogy a találkozón részt vevő egyik prominens állami tisztviselőt „az elrablásával egy időben és ugyanazon a helyen” ölték meg, és nem egy nyilvánvaló benzinkútrablás során, ahogyan azt a sinaloai hatóságok jelentették. A CNN nem tudta függetlenül ellenőrizni a beszámolót.

Zambada elmondása szerint egy szobában – ahol egy gyümölcsökkel megrakott asztal állt – Joaquín Guzmán intett a kartellfőnöknek, hogy kövesse őt egy közeli sötét szobába. „Bízva a találkozó jellegében és az érintettekben, habozás nélkül követtem” – mondta.

„Amint betettem a lábam abba a szobába, lesből támadtak rám. Egy csapat férfi megtámadott, a földre lökött, és egy sötét színű csuklyát húzott a fejemre” – mondta Zambada, hozzátéve, hogy megkötözték és megbilincselték, majd egy kisteherautó hátsó ülésére kényszerítették.

Zambada elmondta, hogy fizikailag bántalmazták, és sérüléseket szenvedett a hátán, a térdén és a csuklóján. Elmondta, hogy egy leszállópályára vitték, és egy magánrepülőgépre kényszerítették, ahol Joaquín Guzmán levette a csuklyáját, és egy üléshez kötözte kötegelővel. A texasi El Pasóba tartó közel háromórás repülőút után az amerikai hatóságok őrizetbe vették.

„Az a feltevés, hogy önként adtam volna meg magam vagy önként együttműködtem volna, teljesen és egyértelműen hamis. Erőszakkal és kényszerítéssel, a beleegyezésem nélkül és akaratom ellenére hoztak ebbe az országba” – mondta Zambada.

Zambada felszólította „Sinaloa népét, hogy tanúsítson önmérsékletet és tartsa fenn a békét államunkban. Semmit sem lehet erőszakkal megoldani. Már jártunk ezen az úton, és mindenki veszít”.

A „Köpcös” másik fia, Ovidio Guzmán López ügyvédje azt mondta a CNN-nek, hogy az állítás, miszerint ő és testvére összeesküdtek Zambada átadására, „teljes mértékben kitaláció”.

Joaquín Guzmán nem kötött alkut az amerikai tisztviselőkkel, mondta az ügyvédje a múlt hónapban újságíróknak, miután ügyfele a chicagói szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát a kábítószerrel, pénzmosással és lőfegyverrel kapcsolatos vádakban.

Zambadát várhatóan Texasból New Yorkba szállítják át – mondta egy tisztviselő a CNN-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!