Három kulcsállamban megelőzte Trumpot Kamala Harris

2024. augusztus 10. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Mérhetően nőtt az esélye annak, hogy ismét a Demokrata Párt adhat elnököt az Egyesült Államoknak azután, hogy Joe Biden visszalépett a versenytől és maga helyett alelnökét, Kamala Harrist ajánlotta. A lényegében már demokrata elnökjelöltnek tekinthető Harris láthatóan erősödött Donald Trumppal szemben három olyan kulcsállamban, amelyek megnyerése nélkül a demokratáknak valószínűleg nem lenne esélyük a győzelemre. A novemberi elnökválasztás azonban teljesen nyílt a visszatérésére készülő republikánus elnökjelölt és a demokraták jelöltje között.

A New York Times által közölt felmérés ugyan a 4 százalékpontos statisztikai hibahatárral azonos előnyt mutat Trumppal szemben, ám beszédes, hogy Biden visszalépése előtt a republikánus elnökjelölt még előnyben volt a választani tudó regisztrált választók megkérdezésével között készült korábbi felmérésben, ám ez az előny az augusztus 5-9 közötti felmérésben eltűnt.

A felmérés szerint Harris Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban is 50 százalékon áll Trump 46 százalékával szemben.

Harris láthatóan jót tett a Demokrata Párt mellett álló szavazóknak: Biden visszalépése előtt, májusban 60 százalékuk volt elégedett a jelölttel, most azonban már 87 százalék érezte így a három állam összesített adata szerint.

Ugyanakkor Trump 9 százalékponttal vezet a szavazóknál Harrisszal szemben, amikor arról kérdezik őket, hogy szerintük ki tudja jobban kezelni a gazdaság ügyeit.

Az abortusz ügyében viszont erősített Harris a Biden idején Trumppal szemben mért 13 százalékpontos előnyhöz képest: most 24 százalékpont az előnye Harrisnak, többen gondolják, hogy a jelenlegi alelnök jobban tudja kezelni a kérdést, mint Trump, aki a republikánus párt jobbszélső szárnyának támogatása érdekében elutasítóbb álláspontot foglal el, és akinek jelöltjei révén a legfelsőbb Bíróság az abortuszról szóló szabályozást szövetségi szintről állami szintre vitte le, szabad utat adva a teljes tiltás felé elmozduló szabályozásnak.

A megkérdezettek szerint Trump vezet az országot illető jövőkép terén: 60 százalék szerint ő rendelkezik ilyennel, és csak 53 százalék szerint van ilyen jövőképe Harrsinak.

Ugyanakkor 41 százalék tartja Trumpot őszintének, míg Harrist 52 százalék. (Azaz az adatok alapján van egy jelentős réteg, amely szerint egyszerre igaz, hogy Trumpnak van tiszta jövőképe az országról és az, hogy nem őszinte.)

A New York Times megjegyzi, hogy egy mutatóban rontott Harris Bidenhez képest: a megkérdezettek 37 százaléka tartotta túl liberálisnak a távozó elnököt, míg Harris esetében 44 százalék válaszolt ugyanígy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!