Őrizetbe vettek egy 18 éves iraki férfit is a Taylor Swift bécsi koncertje elleni merényletterv miatt

2024. augusztus 9. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek egy 18 éves iraki férfit is Bécsben az eddigi három korábbi őrizetbe vétel után. Taylor Swift három bécsi koncertjét terrorveszély miatt kellett lemondani, a hírek szerint az eddigi két letartóztatott gyanúsított Swift koncertje alatt a stadionon kívül tartózkodó közel 20 ezer embert vette volna célba. A fő gyanúsított egy 19 éves, észak-macedóniai származású, és az Iszlám Államnak hűségesküt tett férfi, a másik pedig egy 17 éves lány, aki a koncerten dolgozó takarítócsapat tagja is volt.

A 19 éves fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást is tett. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül bombával és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint a 19 éves férfi lakásán vegyi anyagokat és technikai eszközöket is találtak. A férfi sajtóértesülések alapján a munkahelyéről is lopott vegyi anyagokat a támadáshoz. A férfi lakásán a rendőrség detonátorokat, 21 ezer eurónyi hamis pénzt és az Iszlám Állam propagandaanyagait talált. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi „radikalizálódott és egyértelműen úgy gondolta, hogy helyes megölni azokat, akik nem hisznek”.

Az osztrák hatóságok szerint a 18 éves férfi ugyanabból a körből származik, mint a 19 éves főgyanúsított. A nyomozók továbbra is vizsgálják az esetet, házkutatásokat tartanak. Az osztrák hatóságok a hírek szerint az amerikai hírszerzéstől kaptak információt a Swift-koncert elleni merénylet tervéről.

Az elmaradó Taylor Swift-koncertekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!