Trumpot és más politikusokat akart megöletni egy iráni kötődésű pakisztáni férfi, de az FBI ügynökeire hitte azt, hogy bérgyilkosok

2024. augusztus 7. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt egy, az iráni kormánnyal állítólag kapcsolatban álló pakisztáni férfi ellen, aki politikai merényleteket akart végrehajtani – írja a CNN.

Az ügy arra késztette az amerikai kormányt, hogy növelje Donald Trump volt elnök és más politikusok, tisztviselők biztonságát – derül ki a kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból.

Az FBI nyomozói úgy vélik, hogy Trump és más jelenlegi és korábbi amerikai kormánytisztviselők voltak a tervezett merénylet célpontjai – mondta egy, az ügyről részleteket eláruló amerikai tisztviselő.

A 46 éves Asif Merchantot azzal vádolják, hogy augusztus végén vagy szeptember elején New Yorkba utazott, hogy egy bérgyilkossal együttműködve végrehajtassa a merényleteket – derül ki a szövetségi ügyészek által benyújtott vádiratból. A pakisztáni férfi közvetlenül előtte Iránban volt.

Az ügyészek szerint a terv részeként Merchant férfiakat keresett a tényleges merényletek elkövetéséhez, egy nőt a „felderítéshez”, és mintegy 25 embert, „akik a gyilkosság megtörténte után figyelemelterelésként tüntetést tudnának végrehajtani”.

Merchantot július 12-én tartóztatták le, miközben az Egyesült Államok elhagyására készült, nem sokkal azután, hogy találkozott állítólagos bérgyilkosokkal, akikről azt hitte, hogy végrehajtják a gyilkosságokat. Ám a bérgyilkosok valójában beépített FBI-ügynökök voltak. A vádlott jelenleg szövetségi őrizetben van.

Fotó: Department Of Justice
Fotó: Department Of Justice

Merchant a bírósági dokumentumok szerint azt mondta a „bérgyilkosoknak” (akik valójában FBI-osok voltak), hogy olyan személyeket akar célba venni az Egyesült Államokban, akik „ártanak Pakisztánnak és a világnak, [a] muszlim világnak”.

Az FBI úgy véli, hogy még a támadás előtt meg tudták hiúsítani Merchant tervét, és a férfi az amerikai tisztviselők szerint a letartóztatása óta eltelt hetekben együttműködik a nyomozókkal. Merchant ügyvédje ugyanakkor a CNN szerint tagadta, hogy együttműködött volna a hatóságokkal, mondván, az állítás „pontatlan” és „felelőtlen”.

De az iráni kormány Trump elleni ismert fenyegetései arra késztették az FBI-t, hogy továbbítsa az értesüléseket az amerikai titkosszolgálatnak, amely megerősítette a volt elnök biztonsági védelmét – mondták tisztviselők a CNN szerint.

Az amerikai ügyészek által kedden nyilvánosságra hozott összeesküvés a nemzetbiztonsági tisztviselők szerint a Trump állítólagos megölésére irányuló részletes iráni tervek egyre bővülő listáját gyarapítja.

A BBC arról ír, hogy a cselekménynek nincs köze ahhoz a merénylethez, amelyet a volt elnök ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott gyűlésen követett el a 20 éves Thomas Matthew Crooks, akit a Secret Service mesterlövésze a helyszínen lelőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!