A hatéves Khaleesi nem kapott útlevelet, mert a brit hatóság azt hitte, bezavar a Warner Brothers védjegye

2024. augusztus 5. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatéves kislány nem kapott útlevelet az okmányt kiállító brit hivataltól, mert Khaleesinek hívják – írja a BBC. A lány anyjának kérelmére azt a választ küldték, hogy mivel a név a Warner Brothers védjegye, nem adhatnak ki ilyen útlevelet.

A család ledöbbent, ugyanis egyrészt pont összegyűjtötték a pénzt egy „álomutazásra” a párizsi Disneylandbe, másrészt hat évvel korábban nem adódott probléma a névválasztásból, simán megkapták a születési anyakönyvi kivonatot.

Ha valakit esetleg elkerült volna a 2010-es évek egyik legnagyobb sorozatszenzációja (vagy az annak alapjául szolgáló, önálló jogán is híres és népszerű könyvsorozat): a Khaleesi név a Trónok harca című sorozatból és A tűz és jég dala könyvsorozatból származik, amikben valójában nem is név. Az egyik főszereplő, Daenerys Targaryen titulusa, a dothraki nyelven királynőt jelent. Mint ahogy a latin regina szóból keresztnév lett.

A szülők a döntés miatt segítséget kértek jogászoktól, akiktől megtudták, hogy a védjegy csak arra vonatkozik, ha valaki más pénzt keresne a névvel, arra nem, ha valakit így hívnak. Ezt jelezték a hivatal felé, ahonnan azt a választ kapták, hogy akkor is engedélyt kell kérniük a Warner Bros.-től.

A helyzet végül megoldódott: a hivatal nem sokkal később felhívta a lány anyját, mert kiderült, hogy félreértésről volt szó. Egy tisztviselő azt mondta, hogy emiatt a döntést meghozó munkatárs véletlenül olyan szabályra hivatkozott, ami azokra vonatkozik, akik megváltoztatják a saját nevüket. Megígérte, hogy hamarosan feldolgozzák az útlevélkérelmet. A nő szerint azonban inkább a médiafigyelem miatt oldódott meg a problémája.

Bár az okmány még nem érkezett meg, nagyon remélik, hogy el tudnak látogatni Disneylandbe – ugyanis a jegyvásárlással megvárták, hogy megérkezzenek a család útlevelei. Abban bíznak, hogy néhány napon belül kiderül, hogy mikor lesz kész az útlevél.

Arról, hogy Magyarországon sincs könnyű dolga a különleges nevek kedvelőinek, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!