Hadba léptek az F-16-os vadászgépek Ukrajnában

2024. augusztus 4. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna elkezdte az F-16-os vadászgépek használatát. Hozzátette: szerinte többre van szükség ahhoz, hogy az ukrán hadsereg ellensúlyozni tudja az orosz légierő erejét.

„Az F-16-osok Ukrajnában vannak. Megcsináltuk” – fogalmazott Zelenszkij. Ukrajna régóta lobbizott a vadászgépekért, így az F-16-osok hadba lépése jelentős mérföldkő Ukrajna számára. Még akkor is, ha a gépek pontos száma és hatása egyelőre nem világos. Oroszország korábban megfogadta, hogy el fogja pusztítani az F-16-os flottát.

Hónapokig tartó kiképzés és tárgyalások után idén júliusban indultak el az első F-16-os repülőgépek Ukrajnába. „Gyakran hallottuk, hogy ez lehetetlen, most viszont mégis valósággá vált” – fogalmazott az ukrán elnök. Azt azonban hozzátette, hogy nincs még elegendő pilótája Ukrajnának, aki vezetni is tudja a gépeket.

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, amelyet eredetileg az 1970-es években terveztek. Először 1979-ben állították szolgálatba, és az Egyesült Államok légi ereje rendszeresen használta mind az iraki háborúkban, mind Afganisztánban.

Az Egyesült Államok tavaly augusztusban hagyta jóvá, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ekkor azt mondta, hálás Dániának, Hollandiának és az Egyesült Államoknak, amiért segítettek. Zelenszkij abban bízik, hogy sikerül még több harci repülőgépet szerezniük.

Szakértők szerint önmagukban a vadászgépek nem változtatják meg a frontvonalakat, de jó szolgálatot tehetnek azok ellen az orosz helikopterek ellen, amelyek orosz ellenőrzés alatt álló területekről indítják rakétáikat ukrán célpontok ellen.

(DW)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!