Az amerikai védelmi miniszter elkaszálta a 9/11 kitervelőivel kötött vádalkut

2024. augusztus 3. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal azután, hogy a Pentagon bejelentette, hogy tárgyalás előtti megállapodást kötöttek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt férfiak közül hárommal, Lloyd Austin védelmi miniszter egy meglepetésszerű határozatban az egészet visszavonta, és felmentette azokat az ügyészeket, akik éveket töltöttek az alku megkötésével – írja a CNN.

Hálid Sejk Mohamedet, Valid Mohamed Szalih Mubarak Bin Attast és Musztafa Ahmed Adam al-Havszavit évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantánamói-öbölben tartják fogva, anélkül hogy bíróság elé állították volna őket. Amerikai hírügynökségek szerint az alku tárgya az volt, hogy a férfiak bűnösnek vallják magukat az összes vádpontban, beleértve az összeesküvést és a vádiratban felsorolt 2976 ember meggyilkolását, cserébe az ügyészség nem kér majd halálbüntetést rájuk.

Lloyd a határozatában azt írta, egy ilyen horderejű döntésért neki kell viselnie a felelősséget, ezért visszalép a három tárgyalás előtti megállapodástól.

Az ügyben két éve tárgyaltak a vádalku lehetőségéről, amivel az ügyészség elkerülhette volna a hosszadalmas bírósági procedúrát, amit a kínzásokkal szerzett információk elfogadhatóságával kapcsolatos várható jogi viták is nehezítenek majd.

Mohammedet 2008-ban vádolták meg egy sor bűncselekménnyel, az Egyesült Államok pedig már akkor közölte, hogy halálbüntetést fog kérni rá. A férfi és feltételezett bűntársai elleni katonai per azonban évekig késett, amíg az USA megpróbált megoldást találna arra, hogyan kezelje a többek között Mohammed és társai ellen a 2000-es években a CIA titkos börtöneiben alkalmazott kínzások ügyét. A tárgyalás 2021. január 11-én kezdődött volna, de a két bíró lemondása és a koronavírus-járvány okozta késedelmek miatt az időpont kitolódott. Az ügyészek 2022 eleje óta próbálták meg kidolgozni a vádalku feltételeit.

A vádalku bejelentése heves ellenérzéseket váltott ki mindkét politikai oldalon, valamint a 9/11 áldozatait képviselő egyes csoportok részéről is.

Az al-Kaida 2001-es terrortámadásában New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában közel 3000 ember halt meg. Ezek voltak a legtöbb halálos áldozatot követelő támadások az Egyesült Államok területén a Pearl Harbour elleni 1941-es japán támadás óta, amiben 2400 ember vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!