Vádalkut kötöttek a 9/11 kitervelésével vádolt három férfival

2024. augusztus 1. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt férfiak közül hárman tárgyalás előtti megállapodást kötöttek, jelentette be az amerikai védelmi minisztérium.

A BBC azt írja, hogy Hálid Sejk Mohamedet, Valid Mohamed Szalih Mubarak Bin Attast és Musztafa Ahmed Adam al-Havszavit évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantánamói-öbölben tartják fogva, anélkül hogy bíróság elé állították volna őket. Amerikai hírügynökségek szerint a férfiak bűnösnek vallják magukat, cserébe az ügyészség nem kér majd halálbüntetést rájuk.

Az alkut az ügyészek által az áldozatok családjainak küldött levélben jelentették be először. „A lehetséges büntetésként kiszabható halálbüntetés eltörléséért cserébe ez a három vádlott beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát az összes vádbeli bűncselekményben, beleértve a vádiratban felsorolt 2976 ember meggyilkolását” – áll Aaron Rugh főügyész levelében. Hozzátette: az alku elfogadásáról szóló döntést nem volt könnyű meghozni, de szerinte ez „az igazságszolgáltatáshoz vezető legjobb út”.
Szeptemberben a Biden-kormányzat állítólag elutasította az amerikai haditengerészet kubai bázisán fogva tartott öt férfival, köztük a Mohameddel kötött vádalku feltételeit.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, hogy az elnöki hivatal szerdán értesült az új megállapodásról, és nem vett részt a tárgyalásokon.
Jim Smith, akinek a felesége meghalt a támadásokban, a New York Postnak azt mondta, hogy az áldozatok családjai 23 évet vártak arra, hogy bíróság elé állhassanak, hogy „jegyzőkönyvbe vegyük, mit tettek ezek az állatok szeretteinkkel. Elvették tőlünk ezt a lehetőséget” – mondta.

A férfiakat többek között civilek megtámadásával, a háborús törvények megsértésével elkövetett gyilkossággal, gépeltérítéssel és terrorizmussal is vádolják. A New York Times azt írja, hogy várhatóan jövő héten hivatalosan is benyújtják vádiratukat a bíróságon. Hármuk közül Hálid Sejk Mohamedet szélesebb körben a támadás kitervelőjének tartják. Mohamedet, az Egyesült Államokban tanult mérnököt 2003 márciusában Pakisztánban fogták el al-Havszavival együtt.

Az al-Kaida terrortámadásában New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában közel 3000 ember halt meg. Ezek voltak a legtöbb halálos áldozatot követelő támadások az Egyesült Államok területén a Pearl Harbour elleni 1941-es japán támadás óta, amiben 2400 ember vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!