Belehalt az éhségsztrájkjába egy bebörtönzött orosz zongoraművész, háborúellenes aktivista

2024. augusztus 3. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Belehalt az éhségsztrájkjába Pavel Kusnir orosz zongoraművész és háborúellenes aktivista, aki az Oroszország távol-keleti részén, fekvő Birobidzsánban töltötte börtönbüntetését, írja az OVD-Info orosz civil jogvédő szervezet közleménye alapján az MTI. A hírt a férfi egyik régi barátja, Olga Skrigunova, Németországban élő zongoraművész is megerősítette.

A birobidzsáni filharmonikus zenekar 39 éves tagját május végén vették őrizetbe szélsőséges tevékenység vádjával. A művész nyíltan ellenezte az Ukrajna ellen indított háborút, könyvet is írt a témában, valamint egy antifasiszta hangvételű YouTube-csatornát is működtetett.

Az OVD-Info úgy tudja, Kusnir az éhségsztrájkja alatt folyadék fogyasztását is megtagadta. Arról nem közöltek részleteket, hogy a zongoraművész miért kezdett éhségsztrájkba.

Háborúellenes aktivisták ellen közel ezer esetben indult eljárás Oroszországban, és közel 300 embert tartanak jelenleg fogva előzetes letartóztatásban, büntetőtáborokban vagy egészségügyi intézményekben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!