Több légitársaság is elkerüli Irán és Libanon légtereit, amióta megölték a Hamász és a Hezbollah vezetőit

2024. augusztus 2. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Több légitársaság is elkerüli az iráni és libanoni légteret, és törlik az Izraelbe és Libanonba irányuló járatokat, mert attól tartanak, hogy fokozódhatnak a régióban a fezsültségek – írja a Reuters.

A Singapore Airlines péntek reggel óta nem repül át az iráni légtéren, hanem kerülőúton közlekedik, amit biztonsági okokkal magyaráztak. A tajvani EVA Air és a China Airlines Amszterdamba tartó gépei a jelek szerint szintén elkerülték az iráni légteret, bár ezek a járatok korábban Irán felett repültek, a Flightradar24 adatai szerint.

Több amerikai és európai légitársaság már április óta kerüli egyébként az Iráni légteret, az Izrael és Irán között zajló rakétatámadások miatt. Emellett az elmúlt két napban az Air India, a Lufthansa, az amerikai United Airlines és a Delta Air, valamint az olasz ITA Airways törölte a Tel-Avivba tartó járatait.

A légitársaságok ezen a héten a libanoni fővárosba, Bejrútba közlekedő járatokat is törölték és késleltették, miután szombaton légicsapást kapott az izraeliek által elfoglalt Golán-fennsík. Izrael a támadásért a libanoni székhelyű Hezbollah-t tette felelőssé, amely tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Az Egyesült Arab Emírségek légitársaságai, az Etihad, az Emirates és a FlyDubai, valamint a Qatar Airways és a Turkish Airlines viszont továbbra is megengedi a gépeknek az Irán feletti repülést.

Az OPSGROUP repülési kockázati információkat elemző szervezet közleményében azt tanácsolta, hogy az Ázsia és Európa között közlekedő járatok kerüljék el az iráni és iraki légteret.

A légitársaságok azért aggódnak, mert a múlt héten megölték a Hamász politikai vezetőjét és az iráni Hezbollah militáns csoport másodparancsnokát. Ezek után sokan arra számítanak, hogy a konfliktus csak tovább mélyül. A Hezbollah vezetője ki is jelentette, hogy a csoport Izrael elleni harca új szakaszba lépett. A másodparancsnok, Fuad Shukur bejrúti temetésén mintegy 1000 gyászolónak közvetített televíziós beszédében Haszan Naszrallah megfogadta, hogy a csoport bosszút áll majd – írja a Guardian.

Az ügy a gázában tartott túszok sorsára és a béketárgyalásokra is rányomhatja a bélyegét. A merényletek körülményeiről és hatásairól itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!