NYT: Két hónappal a merénylet előtt csempészték be a bombát a Hamász-vezető teheráni szállására

2024. augusztus 2. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az Iráni Forradalmi Gárda első jelentései szerint légitámadás végzett szerdán hajnalban Iszmail Hanije Hamász-vezetővel, a New York Times információja szerint Hanije valójában bombamerényletben vesztette életét. Nem is akármilyenben, a New York Times iráni és amerikai forrásai szerint már két hónappal a merénylet előtt becsempészhették a bombát Hanije teheráni szállására.

Ha igazak az értesülések, akkor ez elképesztő titkosszolgálati mutatvány, ez a villa ugyanis az Iráni Forradalmi Gárda fokozottan védett ingatlankomplexumának része Teherán északi részén.

Hanije, aki a Hamász egyik legfontosabb vezetője, és korábban a Palesztin Hatóság miniszterelnöke is volt, az új iráni elnök beiktatására érkezett Teheránba. A New York Times forrásai szerint a bombát távirányítással robbantották fel a merénylők, amikor megbizonyosdtak róla, hogy Hanije a szobában van. A robbanás őt és az egyik testőrét is megölte.

Hanije a Hamász katari irodáját vezette, és korábban többször is megszállt már az Iráni Forradalmi Gárda vendégházában, amikor Teheránban járt.

Hanije meggyilkolása mögött Irán, a Hamász és a Hezbollah is Izraelt sejti, az irániak már szerdán „cionista akciónak” nevezték a merényletet. Izrael hivatalosan még nem vállalta az akciót, de ha tényleg ők követték el, az azért lehetett, mert Hanijét a tavaly októberi izraeli terrortámadások egyik szervezőjének tartják. Azóta ő volt a Hamász részéről a béketárgyalások egyik vezetője.

Hanije megölését Kína, Jordánia, Libanon és Katar is elítélte, még Joe Biden amerikai elnök is rosszallóan beszélt az akcióról, mert az hátráltatja a béketárgyalásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!