Izrael szerint egy júliusi légicsapásban végeztek a Hamász katonai vezetőjével

2024. augusztus 1. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a július 13-i, Hán Júniszra mért légicsapásban meghalt az október 7-i támadások fő kitervelője, Mohammed Deif – írja a BBC.

A lap szerint egy hírszerzési vizsgálatból derült ki, hogy a Hamász katonai vezetőjét megölték a júliusi légicsapásokkal. A gázai egészségügyi minisztérium több mint 90 halálos áldozatról számolt be a támadás idején, de mindeddig tagadták, hogy Deif a halottak között lenne. Izrael mostanáig csak azt erősítette meg, hogy likvidálták Rafa Salamát, a Hamász hán júniszi egységének vezetőjét.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta Deif kiiktatásáról, hogy ez „jelentős mérföldkő” a Hamász felszámolásában. Hozzátette: „Ez a művelet azt mutatja, hogy a Hamász szétesőben van, és a Hamász terroristái vagy megadják magukat, vagy felszámoljuk őket.”

Mohammed Deif a Hamász katonai szárnyát vezette, évtizedekig Izrael egyik legkeresettebb embere volt, és legalább hét merényletkísérletet élhetett túl.

Izraeli és palesztin hírek szerint Deif egy hán júniszi menekülttáborban született 1965-ben, amikor a terület még egyiptomi megszállás alatt volt. Az 1980-as években csatlakozott a Hamászhoz, ahol gyorsan lépkedett előre a ranglétrán. Izrael egyebek mellett azzal vádolta, hogy buszos merényleteket tervezett és felügyelt, valamint részt vett három izraeli katona megölésében az 1990-es évek közepén.

Deif arról vált igazán ismertté, hogy segített azoknak az alagutaknak a megépítésében, amelyekkel a Hamász katonái Gázából Izraelbe juthattak. 2002-ben vette át a szervezet katonai szárnyának vezetését. Izrael már 2014-ben megpróbált végezni vele egy légicsapással, de akkor nem tartózkodott a lebombázott házban, a családja viszont meghalt a csapásban. Feltételezések szerint Deif a Gázában található földalatti alagutakból irányította a Hamász katonai műveleteit az izraeli–gázai konfliktus tavaly októberi kirobbanása óta.

Deif halálának megerősítése azután történt, hogy az izraeli hadsereg Bejrút külvárosában hajtott végre légicsapást a Hezbollah egyik parancsnoka ellen, majd Iránban megölték a Hamász politikai vezetőjét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!