A vajdasági Szabadkán nyitja meg következő képzési központját az MCC

2024. július 31. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A vajdasági Szabadkán nyitotta meg legújabb oktatási központját a Mathias Corvinus Collegium – derül ki sajtóközleményükből. A központban szeptembertől tanulhatnak helyi és környékbeli fiatalok, ősztől 25 általános iskolás és 25 középiskolás diák vehet részt a képzéseiken.

Az MCC korábban egy szakkollégium-szerű középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló tehetséggondozó intézmény volt, ami az elmúlt másfél évtizedben a Kárpát-medence számos városában nyitott helyi lerakatokat. Erdélyben és Kárpátalján korábban is volt központjuk, Szlovákiában tavaly nyitották meg az elsőt, Szerbiában pedig most. Az MCC közoktatással és a felsőoktatással párhuzamos, azt kiegészítő tehetséggondozó foglalkozásokat tart ingyen.

Az MCC programjainak vajdasági megjelenéséről Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke egy közös sajtótájékoztató keretében számolt be. „A képzések szeptemberi megkezdése után nyilvános eseményekkel, a legjobb magyar és nemzetközi szakmai előadók meghívásával és egyéb nyilvános eseményekkel gazdagítjuk nemcsak Szabadka, hanem az egész Vajdaság kulturális- és közéletét. Programokat szervezünk majd Zentán, Újvidéken, Belgrádban és más településeken is” – fogalmazott Szalai Zoltán főigazgató.

Pásztor Bálint szerint az MCC és a VMSZ partnerekként tekintenek egymásra, hiszen közös feladatuk a vajdasági magyar fiatalok itthon tartása, ennek érdekében versenyképes tudással kell őket felvértezni.

Az MCC 2020-ban sokak szerint obszcén méretű, több százmilliárdos vagyont kapott a magyar államtól, a Richter és a Mol 10-10 százalékos részesedésével, valamint országszerte egy csomó ingatlannal. Erről itt írtunk bővebben.

Az MCC-t 2010 óta rendszeresen kritizálják, amiért személyi szinten összefonódik a Fidesszel, az intézetei és kutatói pedig sokszor a Fidesz narratíváját megerősítő dolgokat hangoztatnak. Arról, hogy ez az összefonódás pontosan hogy néz ki és mit jelent, ebben a hosszú cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!