„Izrael rászolgált a kemény büntetésre” – Irán megtorlást ígér, amiért a fővárosukban meggyilkolták a Hamász politikai vezetőjét

2024. július 31. – 16:40

„Izrael rászolgált a kemény büntetésre” – Irán megtorlást ígér, amiért a fővárosukban meggyilkolták a Hamász politikai vezetőjét
Hanije (balra középen) meggyilkolása előtt, július 30-án Teheránban – Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Maszúd Pezeskian frissen beiktatott iráni elnök megtorlást ígér, amiért kedden Teheránban meggyilkolták Iszmail Hanijét, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét. Pezeskian – és a legtöbb érintett – Izraelt látja a támadás mögött, de Izrael hivatalosan nem vállalt felelősséget azért.

Pezeskian iráni elnök szerint Izrael meg fogja bánni Hanije „gyáva” meggyilkolását, és szerinte Irán „meg fogja védeni területi integritását, becsületét, büszkeségét és méltóságát.” Ali Hamenei iráni ajatollah szerint Teherán kötelessége megbosszulni a Hamász-vezér halálát, és Izrael „rászolgált a kemény büntetésre”.

Kedden hajnalban írtuk meg, hogy Teheránban meggyilkolták az évek óta katari emigrációban élő Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét. Hanije a Gázai övezetben, menekültcsaládba született, korábban a Palesztin Hatóság miniszterelnöke is volt, most az új iráni elnök keddi beiktatására érkezett Teheránba.

Hanije a Hamász vezetőjeként a fegyveres szervezet tavaly októberi támadásának egyik fő felelőse. A háború kitörése óta a fegyverszünetről szóló tárgyalások egyik vezetője volt, meggyilkolásával megnyílik a kérdés, hogy ki fogja helyettesíteni, és ő mit fog képviselni az izraeliekkel szemben.

Hanije meggyilkolását Kína, Jordánia, Libanon és Katar is elítélte. A katari miniszterelnök azt írta: „A politikai gyilkosságok és a gázai civilek folyamatos célba vétele a tárgyalások folytatása közben arra késztet bennünket, hogy feltegyük a kérdést: hogyan lehet sikeres a közvetítés, ha az egyik fél meggyilkolja a tárgyalópartnerét? A békéhez komoly partnerekre és globális állásfoglalásra van szükség az emberi életek semmibe vételével szemben”.

Az Egyesült Államok nem ítélte el a támadást, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nem tudták, hogy arra készülnek. Blinken szerint a gyilkosság nem vonhatja el a felek figyelmét a tűzszünet elérésének fontosságáról.

Néhány napja az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon egy rakéta csapódott egy focipályába, a támadásban 12 gyerek meghalt. A rakétát valószínűleg a Hezbollah lőtte ki, bár ők ezt tagadják. Izrael válaszlépéseket ígért, arról, hogy ebből mi sülhet ki, itt írtunk hosszabban.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!