Az ukrán katonai hírszerzés szerint ők segítették a Wagner-zsoldosokra lecsapó mali fegyvereseket

2024. július 30. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán katonai hírszerzés szerint nekik is volt szerepük a Wagner orosz magánhadsereggel szembeni, algériai határon történt összecsapásban, írja a The Guardian. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága (GUR) azt nyilatkozta, hogy a mali lázadók fontos információkat kaptak a szervezettől ahhoz, hogy sikeresen lecsapjanak a zsoldosokra.

A mali hadsereg és a Wagner orosz magánhadsereg több tucat tagját megölték, illetve megsebesítették az algériai határ közelében lezajlott összecsapások két napja alatt. Az Állandó Stratégiai Keret a Békéért, Biztonságért és Fejlődésért (CSP-PSD) nevű tuareg lázadószervezet szerint páncélozott járműveket és teherautókat szereztek meg, valamint megrongáltak egy helikoptert, amely a több száz kilométerre fekvő Kidal városában zuhant le. A mali hadsereg viszont korábban azt közölte, hogy az összecsapásokban csak két katona és húsz lázadó vesztette életét.

A Wagner-vezetéshez köthető Telegram-csatorna hétfőn elismerte, hogy a csoport súlyos veszteségeket szenvedett a múlt heti mali harcok során. A közlemény szerint a Wagner és a mali fegyveres erők „heves csatákat vívtak” öt napon át a tuareg szeparatista erők és dzsihádista csoportok koalíciója ellen, akik nehézfegyvereket, drónokat és öngyilkos merénylőket vetettek be. A Telegram-csatorna szerint számos Wagner-tag, köztük egy parancsnok, Szergej Sevcsenko is meghalt.

Andrij Juszov, a GUR szóvivője hétfőn azt mondta: „a lázadók a szükséges információkat tőlünk kapták meg, amelyek lehetővé tették az orosz háborús bűnösök elleni sikeres katonai műveletet”.

Juszov arról nem beszélt, hogy vettek-e részt ukrán katonák a harcokban, vagy tartózkodtak-e egyáltalán az országban. Azt mondta, hogy az ügynökség jelenleg nem oszt meg több részletet az esettel kapcsolatban.

A mali kormány, amely több mint egy évtizede küzd az ország északi részén zajló különböző felkelésekkel, a Wagner segítségét kérte, miután 2020-ban egy katonai csoport átvette a hatalmat a területen. Tavaly májusban az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a Wagner mali vezetőjére, azzal vádolva a csoportot, hogy az ottani hadműveletet az ukrajnai háború katonai felszereléseinek szállítására használja.

Mali a 20. század közepéig francia gyarmat volt, a felszabadulása után továbbra is maradtak francia katonák az országban. A katonai hatalomátvétel után viszont Mali hadserege az orosz Wagner-csoporttal alakított ki szorosabb kapcsolatot – és a segítségükkel űzték el az országban állomásozó franciákat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!