A mali lázadók szerint legalább húsz Wagner-zsoldossal végeztek

2024. július 29. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

A mali hadsereg és a Wagner orosz magánhadsereg több tucat tagját megölték, illetve megsebesítették az algériai határ közelében lezajlott összecsapások két napja alatt, közölte vasárnap az Állandó Stratégiai Keret a Békéért, Biztonságért és Fejlődésért (CSP-PSD) nevű tuareg lázadószervezet, írja az AP hírügynökség.

Közleményük szerint az összecsapás során páncélozott járműveket és teherautókat szereztek meg, valamint megrongáltak egy helikoptert, amely a több száz kilométerre fekvő Kidal városában zuhant le. A mali hadsereg viszont korábban azt közölte, hogy az összecsapásokban csak két katona és húsz lázadó vesztette életét. Egyelőre egyik fél beszámolóját sem lehetett megerősíteni.

Az északi Azawad régió elszakadásáért küzdő CSP-PSD koalíció szóvivője, Mohamed Elmaouloud Ramadane azt mondta, a kétnapos csata Tinzawaten falu külterületén zajlott, és a lázadók „szétverték a mali hadsereg és az orosz zsoldosok teljes hadoszlopát”. Szerinte az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett, néhány Wagner-zsoldos és mali katona pedig megadta magát a tuareg harcosoknak.

A közösségi médiában terjedő amatőr videókon több fehér ember és mali katona élettelen teste látható a földön szétszórva a kiégett járművek mellett.

Mali a 20. század közepéig francia gyarmat volt, a felszabadulása után továbbra is maradtak francia katonák az országban. A katonai hatalomátvétel után viszont Mali hadserege az orosz Wagner-csoporttal alakított ki szorosabb kapcsolatot – és a segítségükkel űzték el az országban állomásozó franciákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!