Kim Dzsongun vészhelyzetet hirdetett a pusztító áradások miatt Észak-Koreában

2024. július 29. – 14:36

Kim Dzsongun vészhelyzetet hirdetett a pusztító áradások miatt Észak-Koreában
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rekordmennyiségű esőzés miatt hatalmas áradások alakultak ki az elmúlt napokban Észak-Koreában, a víz több ezer ember útját zárta el. Az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun vészhelyzetet hirdetett, írja az észak-koreai állami média beszámolója alapján a BBC.

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

A jelentések szerint a heves esőzések a Kínával határos Sinuiju várost és Uiju megyét sújtották, több mint 4200 észak-koreai lakost evakuáltak, és sokakat légi úton mentettek ki. Az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) felvételein az is látszik, amint Kim Dzsongun egy fekete Lexusból megtekintette az árvízkárokat.

A BBC kiemeli, hogy Észak-Koreában a természeti katasztrófák valószínűleg súlyosbítják az olyan meglévő problémákat, mint az élelmiszerhiány és a rossz infrastruktúra. Azt azonban, hogy az áradások „súlyos válságot” okoztak, ezúttal a koreai vezetés is elismerte. Jelentésük viszont nem tért ki az áldozatok számára.

Az észak-koreai állami média szerint Kim elnök személyesen irányította a katasztrófa elhárítását. „Kim Dzsongun kitett magáért, és azt demonstrálta, hogy az állam képes gondoskodni a népéről”, nyilatkozta a BBC-nek egy elemző.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!