200 millió dollár értékben ad új katonai támogatást Ukrajnának az Egyesült Államok

2024. július 29. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 200 millió dolláros (több mint 72 milliárd forint értékű) katonai támogatást ad Ukrajnának az amerikai készletekből az Egyesült Államok – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn az MTI beszámolója szerint.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen az ukrajnai háború közelmúltbeli fejleményeire reagálva azt mondta, hogy az új fegyverszállítások megerősítették az ukrán védelmi erőket, miközben az oroszok csak súlyos emberveszteségek árán voltak képesek csekély előrelépést elérni. Kirby egyben megerősítette, hogy az amerikai kormányzat folytatja Ukrajna támogatását.

Kirby a Hezbollah Izrael ellen végrehajtott hétvégi támadásának utóéletéről is beszélt, mint mondta, tárgyalások zajlanak a feszültség enyhítéséről, a cél az eszkaláció megelőzése. A nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója lát teret a diplomáciai megoldásra. „Izraelnek joga van önmaga megvédésére, de ez nem jelenti azt, hogy ennek jelentősebb eszkalációt kell eredményeznie” – közölte, majd kérdésre válaszolva világossá tette, hogy az Egyesült Államok Észak-Izrael részének tekinti a Golán-fennsíkot. (Ez egy egy 1800 négyzetkilométeres, stratégiai fontosságú terület, amelynek vitatott a hovatartozása, Izrael és Szíria is magának követeli.)

A Hezbollah akciójával kapcsolatban Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap közleményt adott ki, amely szerint az Egyesült Államok diplomáciai megoldáson dolgozik, hogy az Izraelt és Libanont elválasztó demarkációs vonal mentén élők biztonsága garantálható legyen, és a határ mindkét oldalán lakók visszatérhessenek otthonaikba.

A venezuelai elnökválasztás eseményeivel kapcsolatban, az amerikai szankciós lépésekkel összefüggésben John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok nyomon követi a fejleményeket, de csak a választás eredményeinek ismeretében foglal állást a lehetséges következményekről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!