Izrael kemény válaszcsapásokat ígér, amiért szerintük a Hezbollah civileket lőtt rakétákkal

2024. július 28. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Hezbollah „minden határon túlment”, amiért Izrael „keményen vissza fog vágni” – jelentették be vasárnap izraeli tisztségviselők. Arra reagáltak, hogy szombaton rakétatámadás érte az Izrael által megszállt Golán-fennsík egy drúz többségű városát, amelyben 12-en, főleg gyerekek és fiatalok meghaltak. Az izraeliek és az amerikaiak szerint a Hezbollah állt a támadás mögött, a fegyveres szervezet szerint azonban nincs közük ahhoz.

A Szíriához tartozó Golán-fennsíkot még 1967-ben szállta meg Izrael, később annektálták is, de ezt a világ legtöbb országa nem ismerte el. (Hasonlóan ahhoz, mint amikor Oroszország annektálta a megszállt ukrán területeket.) A Golán-fennsík lakosságának egy része arab nyelven beszélő drúz, az elmúlt évtizedekben azonban egyre több zsidó telepes költözött oda. A drúzok egy része felvette az izraeli állampolgárságot, másik részük azonban visszautasítja azt, és szírnek tartja magát.

A szombati rakétatámadás egy drúz települést ért, amerikai védelmi források biztosak abban, hogy a rakétát a Hezbollah lőtte ki, de nem tudják, miért. Elképzelhető, hogy szándékosan oda céloztak, de az is, hogy valahova máshova akartak lőni, és csak véletlenül csapódott be rossz helyre a rakéta.

Ez utóbbira utal, hogy szombaton a Hezbollah először arról írt, hogy több rakétát kilőttek egy, a Golán-fennsíkon lévő izraeli katonai támaszpontra. A halálos áldozatok híre után közölték aztán, hogy ezért a rakétáért nem ők a felelősek.

A rakétatámadás hírére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megszakította amerikai útját, és repülővel hazaindult. A nyilvánosságra hozott tervek szerint vasárnap délután vagy este összeül az izraeli védelmi tanács, és ott döntenek arról, milyen válaszlépésekkel reagálnak a támadásra.

A libanoni kormány ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokhoz fordult, hogy próbálják meg visszafogottságra inteni Izraelt és a Hezbollahot. (Libanon egy részét nem az ország hadserege, hanem a Hezbollah ellenőrzi.) Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszterek elítélték a támadást, és azt mondták: nem akarják a konfliktus eszkalációját látni.

Az ENSZ szerint az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eldurvulása „az egész régiót elképzelhetetlen katasztrófába sodorhatja”. Az ENSZ minden féltől maximális önmérsékletet kért.

Ezzel párhuzamosan szombaton Izrael újabb támadásokat hajtott végre a több mint fél éve ostromlott Gázai övezetben. Az egyik során legalább 30 palesztin halt meg egy iskolában, amelyben az izraeli támadások elől menekült emberek tartózkodtak. A gázai egészségügyi minisztérium szerint az áldozatok között 15 gyerek és nyolc nő volt. Az izraeli hadsereg állítja: egy katonai célpontot próbáltak meg kilőni.

(Guardian, Reuters, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!