Donald Trump a radikális keresztényeknek: Ha rám szavaztok, többé már nem is kell szavaznotok

2024. július 27. – 12:08

Donald Trump a radikális keresztényeknek: Ha rám szavaztok, többé már nem is kell szavaznotok
Résztvevők imádkoznak a republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök, Donald Trump előadása előtt a floridai West Palm Beachen, az Egyesült Államokban, 2024. július 26-án – Fotó: Marco Bello / Retuers

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan ígérettel állt elő pénteken Donald Tramp a floridai West Palm Beachen radikális keresztények előtt tartott kampányrendezvényén. A republikánusok elnökjelöltje a keresztények támogatását kérve azt mondta: ha most megnyeri a választást, a keresztényeknek soha többé nem lesz szükségük arra, hogy szavazzanak. „Csak most az egyszer. Aztán nem kell szavaznotok többé. Újabb négy év. Tudjátok mit? Mindent rendbe teszünk és nem kell többé szavaznotok, gyönyörű keresztényeim, Szeretlek benneteket keresztények” – idézte az elnököt a Rolling Stone magazin, majd Trump tovább fokozta, hogy egyetlen keresztény se maradjon le az üzenetről: „Gyerünk, menjetek el szavazni! Négy év múlva már nem kell szavaznotok! Annyira jól helyretesszük a dolgokat, hogy nem kell szavaznotok.”

Trump valószínűleg nem arra gondolt, hogy eltörölve az elnökválasztást talál valami sajátos országvezetői pozíciót magának. Azt is ígérte ugyanis, hogy győzelme esetén olyan legfelsőbb bírót választ a testületbe – amely az alkormánybíróság szerepét tölti be és tagjait élethossziglan választják –, aki garantálja a vallásszabadság fennmaradását.

Trump előző elnöki ciklusában tett jelölései révén a Legfelső Bíróság többségét már így is olyanok alkotják akik Trump nézeteit vallják – erre utalt az abortuszszabályozás szövetségi szintről tagállami szintre való leszállítása is, megnyitva az utat a vallási alapú, radikális abortusztilalom előtt a republikánusok szélsőjobb szárnya által vezetett államokban –, egy újabb jelölés ezt a többséget biztosítaná be hosszú évekre.

Trump korábban azt is mondta, hogy egy napra szeretne diktátor lenni. „Tudja miért? Mert falat akarok építeni és fúrni, fúrni, fúrni” – közölte egy tavalyi ifjúsági keresztény gyűlésen. A fal a migráció visszaszorítását, a sokszor ismételt fúrás pedig az ásványi anyagok intenzívebb kitermelését jelenti, akár a környezetvédelem rovására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!