Izraeli kémszoftverrel akarták megfertőzni egy német EP-képviselő telefonját

2024. július 25. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A telefonomat mindenhova magammal viszem. Képesek lettek volna lehallgatni és lenyomozni mindent, amit csinálok” – mondta a Politicónak Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő, akinek kémszoftvert akartak telepíteni a telefonjára két héttel a júniusi választások előtt. Egyelőre nem tudni, ki áll a meghiúsult akció mögött. „Nem mondom, hogy Magyarország volt, de a lehetőségek közül ez tűnik a legvalószínűbbnek” – jelentette ki Freund, akinek nincsenek konkrét bizonyítékai, amik alátámasztanák az elméletét.

De mi is történt pontosan? Freund május 27-én kapott egy üzenetet, ami állítólag a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik hallgatójától érkezett, aki azt írta, hogy előadást szervez, ami arról szól, hogy mennyi esélye van Ukrajnának csatlakozni az unióhoz.

A diák arra kérte a politikust, hogy írjon egy rövid üzenetet, amit felolvashat az eseményen. Freund az üzenetet egy linken keresztül gépelhette volna le. Az EP-képviselő azonban nem ma jött le a falvédőről, nem kattintott a linkre. Ha ezt tette volna, Freund telefonja megfertőződik egy izraeli kémszoftverrel.

Miért juthatott a német politikus eszébe Magyarország? Freund és a magyar kormány kapcsolata (finoman szólva) nem felhőtlen. Legutóbb Kocsis Mátéval üzengetek egymásnak. „Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó” – mondta Kocsis, miután Freund kijelentette, hogy ő nem adta volna oda Magyarországnak az uniós forrásokat. „Ha minden egyes alkalommal, amikor valaki a Fideszből nácinak nevez, kapnék egy eurót, akkor több pénzem lenne, mint amennyi jelenleg a jogállamiság megsértése miatt be van fagyasztva” – válaszolt vissza a zöldpárti képviselő.

Nem Freund az első EP-képviselő, akinek a közelmúltban kémszoftverrel akarták megfertőzni a telefonját. Februárban a Politico arról számolt be, hogy Nathalie Loiseau és Elena Yoncheva európai parlamenti képviselők készülékein találtak kémprogramot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!