Bóka János: Egy európai oligarchia fogja meghatározni az EU politikai irányvonalát

2024. július 23. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Van tehát egy európai oligarchia, aminek az együttműködése meg fogja határozni az Európai Unió politikai irányvonalát a jövőben. Mindazok, akik ezen az európai oligarchián kívül vannak, azokat igyekeznek kiszorítani, azoknak igyekeznek az európaiságát megkérdőjelezni” – fejti ki véleményét Ursula Von der Leyenről és politikájáról Facebook-oldalán Bóka János.

Az európai ügyekért felelős miniszter azt írja, az Európai Bizottság vezetője (Von der Leyent néhány napja választottak meg ismét) „kategorikusan elutasította a politikai együttműködést az európai parlamenti választásokon megerősödött jobboldali frakciókkal, az ECR-ral és a Patriótákkal. Ez azt mutatja, hogy a Bizottságnak a politikai platformja rendkívül sérülékeny lesz az elkövetkező öt évben.” Miközben Bóka úgy látja, Von der Leyen programjában számos olyan elem van, ami tartalmilag megegyezik a Néppártéval és a tőle jobbra álló csoportokéval.

Bóka szerint „a második Von der Leyen-bizottságról már most ki lehet mondani, hogy ez pártpolitikai Bizottsággá alakult át”, amely teljhatalmat akar az uniós források kezelése fölött. „Fölszámolná azt a rendszert, hogy az uniós költségvetés, az program és projekt alapú. Helyette politika alapú költségvetést akar, és nagyon komoly reformprogramokhoz és politikai előfeltételekhez kötne minden uniós forráshoz való hozzáférést. Ez a költségvetés jelenlegi struktúrájának a teljes átalakítását célozza, és külső szemlélő számára áttekinthetetlenné fogja tenni azt, hogy a Bizottság mikor, mit és mire költ” – írja a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!