Zelenszkij: Mindig hálásak leszünk Bidennek

2024. július 22. – 05:40

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN összegyűjtötte, milyen reakciókat kapott Biden a világ minden tájékáról azok után, hogy visszalépett az elnökjelöltségtől.

Ukrajna: Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Biden „rendíthetetlen támogatását” országa Oroszország elleni harcában. „Az elmúlt években sok erős döntés született, és emlékezni fogunk rájuk, mint Biden elnök bátor lépéseire, amelyeket kihívásokkal teli időkben tett” – közölte Zelenszkij az X-en. „Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezetéséért”.

Izrael: Isaac Herzog elnök az X-en közzétett bejegyzésében megköszönte Biden „barátságát és az izraeli nép iránti rendíthetetlen támogatását”, és „a zsidó nép igazi szövetségesének” nevezte őt. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter az X-en közzétett bejegyzésében megköszönte Biden támogatását, és azt mondta, hogy „rendíthetetlen támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt”.

Kanada: Justin Trudeau miniszterelnök megköszönte Bidennek, hogy országa „igaz barátja”. „Ő egy nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli” – írta az X-en.

Lengyelország: Donald Tusk miniszterelnök az X-en azt írta, hogy Biden nehéz döntéseket hozott, „amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia pedig erősebb. Tudom, hogy ugyanezek a motivációk vezették Önt is, amikor bejelentette végső döntését. Valószínűleg a legnehezebbet”.

Japán: Fumio Kishida miniszterelnök azt mondta: „Tartózkodom attól, hogy közvetlenül kommentáljam ezt a kérdést, mert ez az Egyesült Államok belpolitikáját érinti, de elismerem, hogy Biden elnök úr döntése azon a vágyán alapul, hogy a lehető legjobb politikai döntést hozza meg.”

Írország: Micheál Martin külügyminiszter szerint Biden „felbecsülhetetlen támogatást nyújtott a sziget békéjéhez és jólétéhez”, és a legjobbakat kívánta neki.

Egyesült Királyság: Rishi Sunak, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a vele való közös munka során saját szemével látta Biden „Amerika iránti szeretetét és a szolgálat iránti elkötelezettségét”. Emellett felvázolt néhány eredményt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között.

Ausztrália: Anthony Albanese miniszterelnök az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy „az Ausztrália–USA-szövetség még soha nem volt ilyen erős, mivel közös elkötelezettségünk a demokratikus értékek, a nemzetközi biztonság, a gazdasági jólét és az éghajlatváltozás elleni fellépés a jelen és a jövő nemzedékek számára”.

Új-Zéland: Christopher Luxon miniszterelnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „Biden a közszolgálatnak szentelte az életét, és ez nagy tiszteletet érdemel”. Megköszönte Biden „Új-Zéland iránti elkötelezettségét”, és azt mondta, hogy „várakozással tekint a vele való együttműködés elé elnöksége hátralévő részében”.

Venezuela: Biden „a legészszerűbb és leghelyesebb döntést hozta” – közölte Nicolas Maduro elnök. „Elsőbbséget adott a családjának, az egészségének, és felismerte, hogy ebben a korban és legyengült egészségi állapotában nem tudja vállalni az ország vezetését, nemhogy az elnökjelöltséget.”

Vasárnap az X-en közzétett közleményében jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy visszalép a jelöltségtől, nem indul a november 5-i elnökválasztáson. Ebben azt írta, hogy az szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, ha visszalép. Ezután kizárólag arra akar koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben.

Biden azt is jelezte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja, azonban ettől még nem automatikus, hogy ki lesz a demokraták elnökjelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!