A Trump elleni merényletkísérlet a Secret Service legkomolyabb műveleti hibája azóta, hogy 1981-ben meglőtték Reagant

2024. július 22. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kimberly Cheatle, az amerikai elnökök védelmét ellátó Secret Service igazgatója szerint a Donald Trump elleni merényletkísérlet az általa vezetett szolgálat „legkomolyabb műveleti hibája” volt évtizedek óta, írja a Sky News. Hétfői kongresszusi meghallgatásán az igazgató egy kérdésre bevallotta, hogy a Ronald Reagan elleni 1981-es merényletkísérlet óta nem hibázott ekkorát a Secret Service.

Cheatle többször is elismerte a mintegy négy és fél órás kongresszusi meghallgatásán, hogy az általa vezetett titkosszolgálat hibázott a Donald Trump elleni merényletkísérlet napján.

„Július 13-án hibáztunk. A Secret Service igazgatójaként vállalom a teljes felelősséget bármilyen biztonsági mulasztásért”

– mondta Cheatle.

A Secret Service igazgatója beszélt arról is, hogy a súlyos hibák ellenére továbbra is alkalmasnak tartja magát pozíciójának betöltésére.

„Azt gondolom, jelenleg én vagyok a legjobb ember a Secret Service vezetésére”

– jelentette ki Cheatle. A Secret Service igazgatója ezt azután mondta, hogy az ohiói republikánus kongresszusi képviselő, Michael Turner arról beszélt, Cheatle „inkompetensnek” látszik és Joe Biden elnöknek „ki kellene rúgnia”.

Nem csak Turner követelte Cheatle távozását. Később Byron Donalds republikánus floridai kongresszusi képviselő is hangsúlyozta, hogy a Secret Service igazgatójának mennie kell, mert „súlyos inkompetenciára” utal az, hogy Cheatle nagyon fontos kérdésekre nem tud válaszolni.

Donalds választ akart kapni arra, pontosan mikor látták meg a Secret Service helyszíni dolgozói a támadót. Meg akarta tudni, hogy ez még azelőtt, vagy csak azután történt-e meg, hogy a 20 éves támadó Trumpra lőtt egy a kampányeseményhez közeli épület tetejéről.

Cheatle azonban erre nem tudott választ adni, mindössze annyit mondott, hogy „nem rendelkezik az összes részlettel” erre vonatkozóan. Később egy másik republikánus képviselő, Russell Fry hasonló kérdésére viszont már úgy reagált, hogy „másodpercekkel a tűzharc kezdete előtt” azonosították a támadót.

De nem csak republikánus politikusok szerint kell távoznia Cheatle-nek a pozíciójából. Ahogy arról a CNN is beszámolt, Jamie Raskin marylandi demokrata kongresszusi képviselő is hangsúlyozta a hétfői meghallgatáson, hogy a Secret Service igazgatójának le kell mondania.

„Azt gondolom, hogy az igazgató gyorsan elvesztette a kongresszus bizalmát”

– mondta a demokrata politikus.

Szinte teljes össztűz alá vették mind a republikánus, mind a demokrata képviselők Cheatle-t a meghallgatáson. Részletes válaszokat követeltek tőle az arról szóló kérdésekre, hogy pontosan milyen hibákat követett el a Secret Service a merényletkísérlet napján.

A Secret Service igazgatója több esetben sem tudott a támadás körülményeiről szóló kérdésekre konkrét válaszokat adni. Cheatle többször mondta, neki is hasonló kérdései vannak, amikre később választ adhat majd egy részletes jelentés, de csak azután, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) lezárja az ügyben a nyomozást.

Cheatle kongresszusi meghallgatásán tapintani lehetett a feszültséget, republikánus és demokrata kongresszusi képviselők egyaránt elégedetlenek voltak a Secret Service igazgatójának mondataival:

„Egyáltalán nem kielégítőek a válaszok, amiket kaptunk ma ezen a meghallgatáson”

– mondta Melanie Stansbury új-mexikói demokrata kongresszusi képviselő. „Válaszokra van szükségünk a demokráciánkért is” – tette hozzá a politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!