Salvini pártja betiltotta volna az olasz nyelvben a tisztségek nőnemű alakját, de visszavonták a tervet

2024. július 22. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonja a Liga olasz szélsőjobboldali párt azt a törvényjavaslatot, amellyel korlátozni akarták, hogy az olasz nyelvben a tisztségek hímnemű alakja mellett a női alakot is használni lehessen – írja az MTI.

A Liga hétfőn kiadott közleményében azt írta, a törvényjavaslat a párt egyik szenátorának személyes kezdeményezése volt.

„A párt vezetősége, köztük a Liga szenátusi frakcióvezetője, Massimiliano Romeo nem osztja a törvényjavaslatot, amely semmilyen módon nem képviseli a Liga állásfoglalását, ezért azonnali visszavonását kérte.”

A sok vitát kiváltó javaslatot Manfredo Potenti szenátor nyújtotta be, aki elmondása szerint az olasz nyelv épségét akarja megőrizni azzal, hogy korlátozná azt az irányzatot, amely a hivatalos megnevezéseket „a kor (...) érzékenységéhez próbálja igazítani”.

Potenti törvényjavaslata szerint a hivatali, közigazgatási nyelvezetben, ha például miniszterről, polgármesterről, ügyvédről, egyetemet vezető rektorról van szó, minden esetben hímnemet kellene használni.

A nőnemet használókra ezertől ötezer euróig terjedő pénzbírságot szabna ki – ez körülbelül négyszázezertől kétmillió forintig terjedő skálának felel meg.

A Liga javaslata nagy visszhangot keltett az olasz közéletben: a vitába a politikusok és nyelvészek mellett a sajtó is beszállt. Aurora Floridia nyelvész, a Zöldek és a Baloldal Szövetségének (AVS) szenátora szerint a jobboldali párt „nőgyűlölete határtalan”.

Floridia petíciót indított és a kétszáz fős felsőházban hetvehat aláírást gyűjtött össze a törvényjavaslat ellen. „A legsötétebb és legelmaradottabb patriarchátus sem tudott volna kitalálni ilyen ostobaságot” – kommentálta a javaslatot Debora Serracchiani, a Demokrata Párt (PD) képviselője. A baloldali La Repubblica szerint a javaslat „el akarja törölni a nőket”.

A kérdés már évtizedek óta napirenden van Olaszországban: még 1986-ban a Craxi-kormány esélyegyenlőségi minisztere, Alma Sabatini vezette be, hogy nők esetében nőnemet kell használni tisztségek megjelölésére. Innentől a hivatalos állást betöltő nők szabadon választhattak, hogy nőnemben vagy hímnemben akarják használni megszólításukat.

Giorgia Meloni például 2022-es megválasztásakor a miniszterelnök hímnemű változata mellett döntött. Meloni döntését vita kísérte, a világ legrégibb nyelvművelő intézményének számító Accademia della Crusca úgy vélte, „a tisztségek nőnemű használata teljesen szabályos, és aki azt használja, egy folyamatban levő nyelvtörténeti átalakuláshoz csatlakozik. Annak viszont, aki a hagyományos hímnemet választja, joga van azt tenni.”

A nyelvszabályozások vissza-visszatérő témája az olasz szélsőjobbnak, tavaly például Fabio Rampelli, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia, Fdi) képviselője nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely 5-100  ezer euró közötti bírságot szabott volna ki az idegen szavak felesleges használatára.

Nemrég azt is megírtuk, hogy a Matteo Salvini vezette Liga is csatlakozik az újdonsült Patrióták Európáért (PfE) európai parlamenti frakcióhoz, amelyet többek között Orbán Viktor alapított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!