Kamala Harris fiatal sportolók előtt magasztalta Joe Bident

2024. július 22. – 18:25

Kamala Harris fiatal sportolók előtt magasztalta Joe Bident
Fotó: Nathan Howard / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A főiskolai sportolók ernyőszervezetének, az NCAA-nek tartott rendezvényt a Fehér Ház, amin felszólalt Kamala Harris amerikai alelnök is a CBS szerint. Harris azután került igazán a figyelem középpontjába, hogy Joe Biden elnök vasárnap visszalépett a demokrata elnökjelöltségtől, nem vállal be még egy ciklust. Nagyon valószínű, hogy Harris lesz az utódja, maga Biden is az ő támogatására szólított fel.

Biden jelenleg Covid-fertőzéssel küzd, elkülönítette magát, bár Harris szerint szeretett volna ott lenni az NCAA eseményén. Hozzátette, az elnök „jobban érzi magát”, és várja, hogy újra visszatérjen a munkába. „Első kézből tanúsítom, hogy az elnökünk, Joe Biden minden nap küzd az amerikai emberekért, és mélyen, mélyen hálásak vagyunk a nemzetnek tett szolgálatáért” – mondta Harris.

Szerinte Biden elmúlt három évi cselekedetei és azok öröksége „páratlanok a modern történelemben”.

Az alelnök felidézte az államfő elhunyt fiának, Beau Bidennek a szavait, aki még ügyészi éveikben beszélt neki arról, milyen apa és milyen ember Joe Biden. Ezek a minőségek ugyanazok szerinte, amiket az elnökben lát minden nap: az őszintesége, az integritása, a hite, a nagy szíve, a szeretete az Egyesült Államok és a családja felé.

Később az NCAA Fehér Ház által vendégül látott bajnokait dicsérte, akik mögötte álltak sorba. A héten kezdődő párizsi olimpiát is megemlítette, és hogy gratulációt érdemelnek, ha hazahozzák az aranyat. A csapatokat dicsérte még, amik családokká alakulnak, és mindezt összetartja a kemény munka és ambíció. Végül átadta Jordynn Dudley-nek, az amerikai U20-as női focicsapat egyik tagjának a szót.

A CNN szerint Harris a rendezvény után Delaware államba igyekszik, hogy találkozzon a kampánycsapatával, és megbeszéljék, mi legyen a következő 105 napban a választásokig. Fontos megemlíteni, hogy Harris a sok támogató nyilatkozat dacára hivatalosan nem a párt elnökjelöltje, hisz az előválasztásokon az emberek Joe Bidenre voksoltak, az így szerzett delegáltak mandátuma zömmel kötött volt. Így ők most felszabadultak, de még elvi vita megy a demokraták soraiban arról, nyílt és átlátható szavazás legyen az augusztus 19-22. közti jelöltállító konvención, vagy előre leosszák a lapokat, és Chicagóban csak a szentesítő igent mondják ki Kamala Harris jelöltségére.

Sőt, olyan értesülések is keringtek, hogy a Demokrata Párt vezetése azt tervezi, hogy ha Biden a visszalépés mellett dönt, egy úgynevezett „mini-előválasztást” tartanának, hogy megtalálják az új elnökjelöltet. Ráadásul egy 2024 májusában hozott szabály szerint a delegáltak voksolását már július 21. és augusztus 7. között le kell bonyolítani.

Biden bejelentése után több prominens demokrata politikus is beállt Harris mögé. A szenátorok közül például a 2020-as elbukott előválasztáson riválisainak számító Elizabeth Warren és Amy Klobuchar, a képviselőházból pedig a fekete- illetve a latino demokrata képviselők csoportjának vezetői. A legtekintélyesebb demokrata vezetők közül eddig Bill és Hillary Clinton biztosította támogatásáról Harrist, Barack Obama azonban egyelőre ugyanúgy kerülte az utódlás kérdését a Biden-döntésre adott reakciójában, mint ahogy Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokrata frakció vezetője, illetve Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségének vezetője is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!