BBC: Biden vasárnap reggel hozta meg a végső döntést

2024. július 22. – 06:22

BBC: Biden vasárnap reggel hozta meg a végső döntést

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden az elmúlt hetekben még ragaszkodott ahhoz, hogy versenyben maradjon, noha a Demokrata Párton belül egyre nagyobb nyomás nehezedett rá azért, hogy visszalépjen – írja a BBC, amelynek Bidenhez közel álló források meséltek arról, mi vezetett az elnök döntéséhez.

Az elnök segítői még szombaton is azon a kampánymenetrenden dolgoztak, amelyet Biden a Fehér Házba való jövő heti visszatérése után folytathatott volna. Az elnök a koronavírus miatt a Delaware keleti partján lévő tengerparti házában lábadozott, de ragaszkodott ahhoz, hogy még mindig indul. Állítólag dühösen fogadta, amikor egyes demokraták a nyilvánosságban próbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy lépjen vissza.

Vasárnap reggelre az elnök meggondolta magát – mondták névtelenséget kérő források. Biden szombat este „elkezdte fontolgatni”, hogy visszalépjen-e, ami 50 éves politikai pályafutásának egyik legnehezebb döntése volt.

A BBC azt írja, hogy aznap Biden leült beszélni egy szűk tanácsadói körrel, amelynek tagja volt Steve Richetti, egyik legközelebbi tanácsadója, Mike Donilon, a vezető stratégája, Annie Tomasini, a kabinetfőnök helyettese és Anthony Bernal, a first lady, Jill Biden kabinetfőnöke.

Richetti, aki szenátusi ideje óta az elnök közeli tanácsadója, pénteken elment az elnök tengerparti házához. Donilon, egy másik tanácsadó, aki már eddig is kulcsszerepet játszott az elnök néhány nagyobb politikai döntésében, szombaton csatlakozott hozzájuk. Biden és segítői átnézték az új közvélemény-kutatási adatokat, és megvitatták, hogy le tudja-e győzni Donald Trumpot a jelenlegi állás szerint.

Az új adatokkal és a párton belüli nyomással szembesülve a visszalépés mellett döntöttek. Donilonnal közösen szövegezték meg a visszalépésről szóló nyilatkozatot, míg Richetti a bejelentés terjesztésének és a többi munkatárs tájékoztatásának részletein dolgozott.

A BBC szerint Biden vasárnap reggel hozta meg a végső döntést arról, hogy visszalép. Ekkor felhívta Jeff Zients kabinetfőnököt, Jen O'Malley Dillon kampányfőnökét és Kamala Harris alelnököt, hogy tájékoztassa őket. Vasárnap délután az elnök videóhívást tartott a Fehér Ház és a kampány legfőbb munkatársaival, köztük Anita Dunnnal, aki a Fehér Ház kommunikációs stratégiáját irányítja. Egy perccel később olyan nyilvános nyilatkozatot tett közzé, amely sokkolta az amerikai politikai életet, és felborította a 2024-es választásokat – írja a BBC.

Bár Biden az első nyilatkozatában nem említette Kamala Harris, mintegy fél órával később tweetben támogatta alelnökét. A beszélgetéseket ismerő két forrás szerint a nap folyamán többször is beszéltek egymással a bejelentést megelőzően.

A Fehér Házban és a kampányban sokan tudták, mire készül Biden, a legtöbben a közösségi médiában közzétett posztból értesültek róla.

Vasárnap az X-en közzétett közleményében jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy visszalép a jelöltségtől, nem indul a november 5-i elnökválasztáson. Ebben azt írta, hogy az szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, ha visszalép. Ezután kizárólag arra akar koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben.

Biden azt is jelezte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja, azonban ettől még nem automatikus, hogy ki lesz a demokraták elnökjelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!