Egy zárt hotelszoba, hat halott és cianidos tea

Legfontosabb

2024. július 21. – 18:17

Egy zárt hotelszoba, hat halott és cianidos tea
Rendőrök a Grand Hyatt Erawan szálloda előtt Bangkokban 2024. július 16-án – Fotó: Chalinee Thirasupa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hat halott egy bangkoki hotel lakosztályában, erőszakos behatolásnak semmi nyoma, nincsenek vérnyomok sem. Persze a gyanús jelek hamar sokasodni kezdtek: az áldozatoknak habzott a szájuk, az asztalon lévő teáscsészék aljában pedig valamilyen gyanús anyagot találtak, amiről a thaiföldi rendőrség laborvizsgálatokkal megállapította, hogy cianid – írja a South China Morning Post (SCMP).

Hogy a helyzet még összetettebb legyen, Noppaszil Púnszavasz, a bangkoki városi rendőrség nyomozója arról beszélt, hogy az elkövető talán meg is van, „a hat halott egyike cianid felhasználásával okozta ezt az esetet”, ami az ötcsillagos, belvárosi Grand Hyatt Erawan Hotel ötödik emeleti szobájában történt. A szálloda a lap szerint elég felkapottnak számít Bangkokban, pénzesebb turisták, celebek, fontos személyiségek szoktak itt megszállni.

Érintetlen étel, kiürített csészék

Kedd délután egy takarítónő talált rá a hat vietnámi halottra – három férfire és három nőre –, közülük kettőnek amerikai állampolgársága is volt. A rendőrség szerint ekkor már 24 órája halottak lehettek. Egy hetedik ember is volt a társasággal – az egyik áldozat húga –, de úgy tudni, hogy ő még korábban elhagyta az országot. Az elsődleges információk szerint neki nincs köze a halálesetekhez, de azért a hatóságok igyekeznek elérni. Alapból egyébként öt szobát foglalt le magának a vietnámi csapat, a csoport tagjai eltérő időpontokban, szombaton és vasárnap érkeztek meg.

A helyszínelők szerdán megszerezték és elkezdték átvizsgálni az áldozatok csomagjait, amik már össze voltak készítve, az AP szerint a vendégek aznap vagy másnap elhagyták volna a hotelt. Úgy tudni, az egyik meghalt szállóvendég az utóbbi időszakban többször utazott Thaiföldre.

Az 502-es szobában alig volt valami megkezdve a terített asztalról, érintetlen volt az ebédre rendelt tom yum leves, a zöldség és a rizs is. Egy nyitott vizes palackot és egy épp csak megkezdett üdítőt is találtak a rendőrök a használt teáscsészék és némi fehér por mellett. Vírácsáj Putdávong, a bangkoki Kaszetszart Egyetem vegyészprofesszora már a nyomozás közben arról beszélt, hogy valószínűleg a teában lehetett a méreg, mivel a teáscsészéket teljesen kiürítették az áldozatok.

Később a CNN szerint a csészékben meg is találták a cianid nyomait. Az elsődleges halottkémi vizsgálatokat végző kórház is ilyen anyagot mutatott ki mind a hat holttestben. Ráadásul a cianidmérgezés okozta fulladás jeleit is felfedezni vélték, az áldozatok elszíneződött ajka árulkodó volt.

A thai rendőrség 2024. július 16-án késő este készített és közzétett fényképe a szállodai szobákban hagyott teáscsészékről – Fotó: Thai Királyi Rendőrség / AFP
A thai rendőrség 2024. július 16-án késő este készített és közzétett fényképe a szállodai szobákban hagyott teáscsészékről – Fotó: Thai Királyi Rendőrség / AFP

A CBS azt írta a cianidról az amerikai járványügyi hivatal tájékoztatója alapján, hogy gyorsan hat, potenciálisan halálos vegyi anyag, ami a szervezet oxigénfelvételi képességét teszi tönkre. A cianid gáz és folyadék halmazállapotban is meg tud jelenni. A Bangkok Post szerint a rendőrség még vizsgálja, hogy a gyilkossághoz felhasznált szert kifejezetten erre a célra hozták-e be az országba, vagy helyben vásárolták.

Csendes szoba, anyagi feszültség

A szoba ajtaja egyébként be volt zárva, és a biztonsági kamerák se láttak mozgást délután negyed háromtól, miután a személyzet bevitte az ételeket-italokat, a hat vendég pedig bezárkózott. A testüket másnap szétszórva találták meg a hotelszoba különböző részein, emiatt is zárták ki hamar a rituális öngyilkosságot. Dulakodásnak, sérüléseknek nem volt nyomuk.

Az látszott a holttestek elhelyezkedéséből, hogy egyes áldozatok elindultak a bejárati ajtó felé, hogy kijussanak, de előbb végzett velük a méreg.

Rokonok az SCMP szerint azt mondták, anyagi vita állhatott a halálesetek mögött, az egyik amerikai állampolgárságú nő két másik emberrel keveredett pénzügyi vitába. A feltételezések szerint aztán magát is megmérgezte. Az amerikai–vietnámi Sherine Chong volt a személyzet szerint az egyetlen, amúgy elég ideges ember a szobában, amikor felszolgálták az ételt, a tea tálalását a nő pedig maga akarta elvégezni, elutasítva a felszolgálók felajánlkozását.

Chongról a San Francisco Chronicle kiderítette, hogy a kaliforniai Oaklandben lakott, a Tuxedo negyedben volt egy háromemeletes háza. A Bangkok Post szerint Chongot már feljelentette egyszer egy másik vietnámi az Egyesült Államokban tíz éve. Az illető szerint Chong csaló volt, aki lehúzta őt pénzzel azzal az ígérettel, hogy segít amerikai állampolgárságot szerezni neki. Az ügy végül nem jutott bírósági szakaszba, ejtette a nyomozóhatóság.

A bangkoki rendőrség elárulta, hogy az egyik nyomozati szál arról szól, hogy egy vietnámi pár 10 millió bahtot, azaz 99 millió forintot fektetett be Chong és egy másik vietnámi nő segítségével egy olyan építési projektbe, ami nem haladt egyről a kettőre. Az áldozatok rokonaitól úgy tudni, hogy Japánban épült volna egy kórház, a társaság pedig eredetileg a szigetországban akart találkozni, de a New York Times szerint ez vízumproblémák miatt nem jött össze.

Az egyik, 37 éves áldozatról a vietnámi média azt írta, hogy Da Nang városában ismert és profi sminkesként dolgozott, családjának pedig azt mondta, három napra elutazik munkaügyekben Thaiföldre. Úgy tudták, egy esküvőn lesz munkája. Azt nem tudni, a további két áldozat hogyan került képbe – írta az AP.

Politika, bűnözés, turizmus

Szerdán Szrettha Thaviszin thai miniszterelnök azt mondta, hogy az FBI is beszáll az ügy felgöngyölítésébe a két amerikai áldozat miatt (ezt az amerikaiak még nem erősítették meg). A nyomozást a vietnámi és az amerikai diplomácia eleve szorosan követi. És valószínűleg az oroszok is,

ugyanis a miniszterelnök igyekezett hangsúlyozni, hogy a hat halottnak nincs köze hozzá, hogy ő szerdán ugyanebben a hotelben találkozott Szergej Civilev orosz energiaügyi miniszterrel.

Szrettha Thaviszin szerint nem terrorcselekmény történt, elszigetelt esetről van szó, Bangkok pedig biztonságos nagyváros. Ez a tűzoltás illeszkedik abba az erőteljes kampányba, amit a thai kormány folytat a pandémia idején visszaesett turizmus fellendítésére. A magas államadóssággal és a befektetők kivonulásával küzdő Thaiföldnek létfontosságú a turizmus pörgése.

Szrettha Thaviszin thaiföldi miniszterelnök érkezik a Grand Hyatt Erawanban tartott sajtótájékoztatóra 2024. július 16-án – Fotó: Lauren DeCicca / Getty Images
Szrettha Thaviszin thaiföldi miniszterelnök érkezik a Grand Hyatt Erawanban tartott sajtótájékoztatóra 2024. július 16-án – Fotó: Lauren DeCicca / Getty Images

Az utóbbi időszakban a nagy nyitottság a bűnözést is bevonzotta, a kínai látogatókat például pár honfitársuk elrablása ijeszthette meg. Chan Holland, egy bangkoki utazási iroda ügynöke azt mondta az SCMP-nek, hogy sok turista valószínűleg még nem hallott a hat vietnámi halottról és az esetről, de szerinte ha ez elszigetelt történet marad, akkor nem maradnak el a turisták sem. Márpedig vélhetően egy előre kitervelt, egy fix csoportot célzó gyilkosságról van szó.

Sokkal jobban megijeszthette a turistákat, amikor tavaly októberben a főváros Sziam Paragon plázájában egy 14 éves fiatal kezdett lövöldözni, három embert megölt, négyet megsebesített. Cianidmérgezés tekintetében egy sokkal súlyosabb ügy is történt nemrég az országban: Szararat Rangszivutapornt, vagy ahogy a média elnevezte, Am Cianidot tavaly gyanúsították meg tizennégy ember megmérgezésével (tizenötödiknek kinézett áldozata túlélte). Thaiföld első női sorozatgyilkosa mindegyikőjüknek tartozott pénzzel.

A New York Times cikke azt is megjegyezte, hogy az ötcsillagos szállodával átellenben az Eravan hindu szentély található, amit az ötvenes években pont a balszerencse elűzése céljából építettek (és más vallásúak is látogatják). Erre azért volt szükség, mert a balsors eléggé sújtotta a Grand Hyatt előtt itt állt szállodát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!