Kiengedték a börtönből azt a női elítéltet, aki a legtöbb időt töltötte rácsok mögött ártatlanul az Egyesült Államokban

2024. július 20. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

43 év után szabadlábra helyezték Sandra Hemme-et, miután júniusban egy bíró megállapította, hogy mégsem ő állt egy könyvtári dolgozó, Patricia Jeschke 1980-as meggyilkolása mögött – írta meg a BBC. Hemme egy nagyon szomorú rekordot tart az Egyesült Államokban: ő az a női elítélt, aki a legtöbb időt töltötte ártatlanul börtönben.

A most 64 éves Hemme-et 1981-ben ítélték el Missouriban, akkor húszéves volt, és évek óta állt kezelés alatt mentális betegsége miatt. Az ítéletét idén júniusban helyezte hatályon kívül a bíró, miután „egyértelmű és meggyőző” bizonyítékot talált arra, hogy a nőt ártatlanul ítélték el, és csak a mentális állapota miatt tett zavaros, magára nézve terhelő vallomásokat.

A történet 1980-ban indult, miután a városi könyvtárban dolgozó 31 éves Patricia Jeschke egy novemberi reggelen nem jelent meg a munkahelyén, és a hiányzását nem is jelezte előre. A nő már előző este is kimaradt a templomi gyűlésről, és miután a telefont sem vette fel, aggódó édesanyja bemászott a lakása ablakán, és felfedezte lánya meztelen testét a véres padlón.

A nyomozók heteken át dolgoztak az ügyön, de nem jutottak sokra, mígnem szembejött velük egy másik késes ügy: a 20 éves Sandra Hemme-re azért hívták ki a rendőröket, mert egy késsel a kezében jelent meg egy korábbi ápolója otthonában, és nem volt hajlandó elmenni onnan. Hemme helyzetét az sem segítette, hogy néhány nappal a gyilkosság előtt engedték ki pszichiátriai kezeléséről.

A nyomozóknak is feltűnt az időzítés, ezért többször is kihallgatták Hemme-et. Ügyvédei szerint Hemme „durván ellentmondásos” vallomásokat tett, például egy alkalommal olyan férfit hibáztatott a gyilkosságért, aki nem is követhette el azt, mert akkoriban egy másik városban volt rehabilitáción. A nyomozók is megjegyezték, hogy Hemme „mentálisan zavarodottnak” tűnt, és nem is értette teljesen a kérdéseket.

Az egyik, a jelenlegi ügyvédei szerint kikényszerített vallomásában Hemme bevallotta a gyilkosságot, így bíróságra került. Az ügyészség felajánlotta neki, hogy ha bűnösnek vallja magát, akkor megúszhatja a halálbüntetést, és csak életfogytiglani börtönre ítélik. Hemme belement a vádalkuba – az ügyében nemrég eljáró bíró szerint azért, mert a zavart elmeállapotában maga is elhitte, hogy ő a gyilkos.

A gyilkosságot valójában egy fiatal rendőr követhette el, de ahhoz már késő, hogy őt is felelősségre vonják. Az akkoriban ellene folyó nyomozást négynapnyi ígéretes munka után megszüntették, pedig minden jel arra mutatott, hogy ő állhatott a gyilkosság mögött. Korábban mi is részletesen foglalkoztunk a Telexen az üggyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!