Az ENSZ szerint kemény tél elé néz Ukrajna

2024. július 20. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnában kemény tél vár az emberekre az orosz támadások által okozott energiaválság miatt, és további segítségre van szükségük, hogy átvészeljék a hidegebb hónapokat – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

„Energia, energia, energia. Soha nem láttam még ilyen egyetértést. Tényleg aggódnak emiatt a kérdés miatt” – idézte az MTI Filippo Grandit, az UNHCR vezetőjét az ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélései után, megjegyezve, hogy a lakosság, különösen a kelet-ukrajnai Harkivban már attól tartanak, hogy télen fűtés nélkül maradnak. Amire szükség van, az a „támogatás fenntartása” – tette hozzá Grandi.

Az UNHCR az elmúlt két-három hónapban az ukrajnai menekültek számának enyhe növekedését tapasztalta, különösen az ukrán erőművek elleni pusztító orosz rakétatámadások után. Véleménye szerint az áramválságot, és nem feltétlenül a katonai támadásokat tekintették a fő oknak a külföldön menedéket kereső ukránok.

Az orosz rakéta- és dróntámadások március óta több mint kilenc gigawattnyi erőművi kapacitást semmisítettek meg. Ennek következtében május óta országszerte órákig tartó áramkimaradások vannak.

Ugyanakkor az ENSZ becslései szerint 2022 februárjától egymillió ember tért vissza legalább három hónapra az országba. Grandi, szerint ezek nem olyan emberek voltak, akik egy gyors hazautazásra indultak, hogy megnézzék a házukat.

Ugyanakkor mintegy 6,5 millió ukrán, vagyis a lakosság egyhetede maradt az országon kívül.

Ugyanakkor az UNHCR szerint az Európában tartózkodó ukrán menekültek mintegy 60-70 százaléka vissza akar térni hazájába. Grandi szerint Ukrajna támogatását fenn kell tartani.

Lassabban készülnek az Ukrajnának szánt Patriotok

Az ukrán védelemnek az orosz megszállókkal szemben szüksége van az Egyesült Államok által leszállított Patriot rakétákra is, ám a Reuters szerint ezek gyártása a vártnál lassabban halad. Washington japán gyárakat is be akar vonni a kapacitás növelése érdekében, ám a Boeing által gyártott meghatározó alkatrészek miatt ez nehézségekbe ütközik. Az amerikai cég saját gyártási sorának felfejlesztését azonban csak 2027-re tervezi.

Mitsubishi Heavy Industries amerikai licenc révén évi 30 PAC-3 rakétát gyárt le, ezt 60-ra lenne képes növelni.

A légvédelem biztosítása kulcsfontosságú Ukrajna számára, Volodimir Zelenszkij korábban már elmondta, hogy az orosz rakéták elleni védelemhez szükséges kapacitásnak csak a negyedével rendelkezik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!