Hibásak a zsidók, demokraták, republikánusok, a mélyállam – már most rengeteg az összeesküvés-elmélet a Donald Trump elleni merényletről

2024. július 15. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a Donald Trump elleni merényletkísérletnek híre ment, azonnal megindultak az összeesküvés-elméletek azzal kapcsolatban, mi is történt valójában a pennsylvaniai eseményen. Az ADL gyűlöletellenes szervezet most csokorba szedte, hogy mik a legjobban terjedő narratívák a témában.

Talán nem meglepő, hogy a közösségi médiában sokan a demokratákat és Joe Bident kezdték el gyanúsítani a merénylettel. Jack Posobiec szélsőjobboldali politikai aktivista, televíziós tudósító és műsorvezető azt írta ki X-re: „Ezek a baloldaliak nem állnak le, amíg Trump meg nem hal”. Laura Loomer szélsőjobboldali politikai aktivista ugyanígy X-en írta, hogy a demokraták és Biden „már régóta tervezik Trump elnök meggyilkolását”.

Többen Izraelt és a zsidókat kezdték el hibáztatni az eseményekért, a Goyim Védelmi Liga antiszemita szervezet Twitteren adott hangot afelőli véleményének, hogy „a zsidók megpróbálták megölni Trumpot”. Stew Peters szélsőjobboldali médiaszereplő alaptalanul állította, hogy a Moszad, az izraeli hírszerző ügynökség a támadás „korai gyanúsítottjai” között van.

Nick Fuentes szélsőjobboldali politikai kommentátor szerint az izraeli hírszerzés hajtotta végre a műveletet abból a célból, hogy Trumpot leváltsa egy olyan jelöltre, aki „támogatná Gáza/Ciszjordánia annektálását és a háború Libanonra és Iránra való kiterjesztését”.

A különféle közösségi platformokon voltak, akik azt állították, hogy a merényletet a Deep State, vagyis mélyállam szervezte, amely a szövetségi ügynökségek és elit állítólagos titkos hálózata, és az Egyesült Államok kormányán belül saját programját követi. Alex Jones szélsőjobboldali rádió-műsorvezető arra figyelmeztetett, hogy a mélyállam ismét megpróbálja majd megölni Trumpot, és azt állította, hogy „a Deep State puccsának kellős közepén vagyunk”.

Arra is bőven akadnak elméletek, hogy a merénylet tulajdonképpen egy false flag művelet, megrendezett színjáték vagy belső munka volt. Rick Wiles szélsőjobboldali összeesküvés-hívő szerint egy szemtanú 3 percen keresztül többször is rámutatott a tetőn bujkáló merénylőre, a rendfenntartók viszont figyelmen kívül hagyták.

Erre egyébként vannak szemtanúi nyilatkozatok, sőt, videók is, de egyelőre nem tiszta, hogy a rendőrség tett-e valamit a bejelentések után, vagy sem. Wiles szerint ez arra utal, hogy belülről követte el valaki a támadást. Fotók is keringenek a neten egy, az eseményt biztosító mesterlövészről, azt állítva, hogy a férfinek a látókörében volt a leendő elkövető, ezt viszont egyelőre lehetetlen visszaellenőrizni.

Vannak, akik azt kérdőjelezik meg, hogy valódi merényletről van-e szó, X-en gyakran felbukkan az elmélet, hogy a lövöldözést Trump elnökválasztási kampányának fellendítése céljából rendezték meg. Ez TikTokon is gyakori narratíva.

Az AP is összegyűjtött pár keringő elméletet. Azt írják, hogy az online narratívákat nyomon követő PeakMetrics kibercég szerint a közösségi médiában az átlagos napi mennyiség 17-szeresére nőtt Trump említése a merénylet utáni órákban. Sok bejegyzés Trump iránti szimpátiát fejezett ki, vagy egységre szólított fel. Voltak, akik a kínaiakat vagy az Antifát sejtették a merénylet mögött. Mielőtt a hatóságok beazonosították volna a gyanúsítottat, két különböző másik emberről készült fénykép terjedt széles körben az interneten, hamisan állítva, hogy ők voltak a merénylők.

Az izraeli Cyabra technológiai cég elemzése szerint a közösségimédia-botok segítettek felerősíteni ezeket a narratívákat a közösségimédia-platformokon, például Facebookon, Instagramon, X-en és a TikTokon. A cég szerint egy, a mesterséges intelligencia felhasználásával készített hamis kép – amely egy mosolygó Trumpot ábrázolt pillanatokkal a lövöldözés után – szintén körbejárta a közösségi médiát.

Donald Trump amerikai exelnököt és az idei elnökválasztás republikánus elnökjelöltjét (még nem hivatalosan az, de gyakorlatilag igen) Thomas Matthew Crooks a pennsylvaniai kampányeseményen meglőtte, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A merénylő több lövést is leadott a színpadtól kb. 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték. A rejtekhelye kívül volt a gyűlés hivatalos területén, így nem kellett a fegyverét az ellenőrzőpontokon átvinnie – de ezzel együtt is komoly kérdések merültek fel a helyszín biztosításával kapcsolatban, hogy miért csak a lövés után vették őt észre, és hogy hogyan tudott ilyen közel férkőzni az elnökhöz.

A merényletről szóló összes cikkünket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!