Orbán szélsőjobboldali spanyol szövetségese összebalhézott a migráción a koalíciós partnerével

2024. július 13. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol szélsőjobboldali Vox a migrációs politikával kapcsolatos nézeteltérések miatt öt kulcsfontosságú régióban kilépett a konzervatív Néppárttal (PP) kötött kormánykoalícióból – írja a Guardian.

A Vox azután hozta meg a döntést, hogy a PP bejelentette, támogatja a kormány 400 kísérő nélküli, kiskorú menekült befogadásáról szóló tervét.

2024 első hat hónapjában 19 ezer menekült ért partot a veszélyes Atlanti óceáni út megtétele után a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Ez több mint másfélszerese a tavalyi számoknak. A spanyol kormány úgy döntött, 400 kiskorút utaztat át a szigetről más spanyol területekre, és gondoskodik az elhelyezésükről.

A Vox napokig vitatkozott a Néppárttal arról, hogy támogassák-e a kezdeményezést, végül a Vox vezetője, Santiago Abascal csütörtök este jelentette be, hogy mivel számukra „az elvek fontosabbak a pozícióknál”, a Néppárt döntése után öt régióban (Valencia, Aragón, Murcia, Extremadura és Castilla y León) inkább kilépnek a koalícióból.

A Vox regionális képviselői közül azonban nem mindenki támogatta a lépést, és néhányan péntek reggel inkább kiléptek a pártból, hogy maradhassanak a pozícióikban.

Pedro Sánchez miniszterelnök a Vox visszalépésa kapcsán azt mondta, „ez egy remek nap Spanyolország számára”. „Úgy gondolom, hogy Spanyolország ma egy jobb ország lett. És nem tudom elrejteni az örömömet és a boldogságomat emiatt”.

A Vox július elején jelentette be, hogy elhagyja az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportot, és csatlakozik Orbánék frissen alakult európai frakciójához, a Patrióták Európáérthoz. Orbán Viktor régóta jó kapcsolatot ápol a Voxszal, májusban kampányolt is a szélsőjobboldali párt mellett az EP-választásokra. A Vox végül hat helyet nyert a júniusi európai parlamenti választásokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!