Rálőttek Donald Trumpra, a támadóját megölték

2024. július 14. – 01:18

frissítve

Rálőttek Donald Trumpra, a támadóját megölték
Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lövések dördültek el Donald Trump volt amerikai elnök szombati választási gyűlésén a pennsylvaniai Butlerben. A lövések után Trump a vérző füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott. A republikánus elnökjelöltet ezután testőrei gyűrűjében vitték le a színpadról. Trump végig eszméleténél volt, mielőtt a biztonságiak elszállították, a tömeg felé tartotta a felemelt öklét – írta a CNN.

A támadó és a közönség egyik tagja meghalt, két másik résztvevő pedig súlyos sérülést szenvedett – mondta Richard A. Goldinger, Butler megye kerületi ügyésze a CNN-nek. Hozzátette, hogy a támadó a gyűlés biztonsági zónáján kívül tartózkodott, vagyis nem ment keresztül a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrzőkapukon. A kerületi ügyész szerint a lövéseket több száz méterről adhatták le egy közeli épület tetejéről. A támadást merényletkísérletként kezelik a hatóságok.

Anthony Guglielmi, az amerikai titkosszolgálat szóvivője az X-en osztotta meg a legfrissebb információkat a nyomozásról. Közleményükben azt írták, hogy július 13-án, 18:15 óra körül több lövést adtak le a színpad felé, a lövések a gyűlés helyszínén kívülről érkeztek. „A Secret Service ügynökei semlegesítették a lövöldözőt, aki meghalt. Az amerikai titkosszolgálat gyorsan reagált a védelmi intézkedésekkel, a volt elnök biztonságban van” – írták. Hozzátették, hogy a közönség két tagja súlyosan megsérült, egy ember pedig meghalt.

Két órával a támadás után Trump egy bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, a Truth Social-ön. A bejegyzésben megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte.

„Meglőttek, a lövedék a jobb fülem felső részét szakította át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet”

– áll a bejegyzésben.

A republikánus elnökjelölt megköszönte az amerikai elnökök védelmét is ellátó Secret Service gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának. „Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekményre sor kerülhet hazánkban” – fogalmazott Trump.

Trump szóvivője szerint a korábbi elnök „jól van”, a Secret Service szóvivője pedig arról adott ki közleményt, hogy az elnökjelölt biztonságban van. A korábbi elnök fia, Donald Trump Jr. a támadás óta telefonon beszélt apjával, és ő is arról írt, hogy a republikánus politikus jól van.

Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt a támadás. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A támadás után készült fotókon az látszik, hogy véres Trump jobb füle és arcának jobb oldala.

Donald Trump a támadás után – Fotó: Brendan McDermid / Reuters
Donald Trump a támadás után – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a támadásról. Az elnök nem sokkal az incidens után egy sajtótájékoztatón ítélte el a választási kihívója elleni támadást. „Nincs helye az ilyen erőszaknak Amerikában. Ez beteges. Ez beteges” – fogalmazott Biden.

„Nem engedhetjük, hogy ilyen történjen” – tette hozzá az elnök. Biden arról is beszélt, hogy információi szerint Trump jól van, és amint elérhető lesz a republikánus elnökjelölt, fel fogja hívni telefonon.

Orbán Viktor a támogatását fejezte ki az X közösségi oldalon a támadás után. A magyar miniszterelnök azt írta, hogy imádkozik Trumpért „ezekben a sötét órákban”. Barack Obama szintén bejegyzést tett közzé az X-en, melyben arról írt, hogy „nincs helye a politikai erőszaknak a demokráciánkban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!