Kigyulladt a roueni katedrális felújítás alatt álló tornya

2024. július 11. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolas Mayer-Rossignol, roueni polgármester csütörtök délutáni bejelentése szerint tűz ütött ki csütörtök délután a roueni székesegyház felújítás alatt álló tornyában. A tűzről dél körül értesítették a tűzoltókat a katedrálisnál dolgozó munkások, és nagyjából két óra alatt sikerült is körülhatárolni a lángokat, majd eloltani a tüzet.

A francia BFM TV beszámolója szerint az épületet kiürítették, és a katedrális környékét is lezárták, ami több villamosvonalat is érint. A tűzoltók korábban azt mondták, nem valószínű, hogy a tűz tovább fog terjedni, mert igazából csak az állványzat fa padlói tudnak kigyulladni. Éppen emiatt azon dolgoztak, hogy ezeket ne érhessék el a lángok. A székesegyház tornyának kigyulladása miatt már elindult a vizsgálat.

Azt jelenleg is vizsgálják, hogy a katedrálisban található műalkotások és bútorok károsodhatnak-e az oltási munkálatok miatt, és indokolt-e így a biztonságos helyre szállításuk. A roueni érsek csütörtök délután azt mondta, hogy akár már holnap újranyithat a katedrális.

A BFM hírtévé értesülése szerint a székesegyházat nem érte károsodás a tűzben.

Itt egyébként minden bizonnyal sokkal kisebb lesz a kár, mint a Notre-Dame-nál, amelynek a huszártornya köré felhúzott állványzatnál ugyancsak felújítás közben terjedtek el a lángok 2019 tavaszán. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!