Orbán Charles Michelnek: A kínai és orosz elnök már idén béketárgyalásra számít

2024. július 10. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szerint Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök arra számítanak, hogy még az idén megindulhatnak a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között. Erről a Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek küldött bizalmas jelentésében írt a magyar miniszterelnök orosz és kínai látogatása után, amit a spanyol El País napilap szerzett meg.

Levelében Orbán arról írt, hogy Putyin a béketárgyalások alapjául azt a javaslatát tekintené, amivel az orosz kormány még 2022-ben állt elő, és amely szerint Ukrajnának az oroszok által megszállt területek (így a Krím-félsziget) mellett le kellene mondani a NATO csatlakozásának tervéről és a haderejét is korlátoznia kellene.

Orbán Putyin után Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, akivel levele szerint az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteiről és azok háborúra gyakorolt hatásáról is beszéltek. A magyar miniszterelnök többek között azt mondta a kínai elnöknek, hogy az amerikai elnökválasztás győztesének még beiktatása előtt lépéseket kellene tennie, hogy béketárgyalások induljanak el vagy legalább tűzszünetet kössenek a háborúzó felek. Hszi erre annyit mondott, hogy az EU és az Egyesült Államok politikáját is háborúpártinak tekinti, ebben pedig az EU követi az amerikaiakat.

A magyar miniszterelnök az EU vezetőinek is tett javaslatokat a jelentésében. Egyrészt azt sürgette, hogy az unió vezetői tárgyaljanak Hszi-vel, aki „őszinte közvetítőként” tekint magára. És azt is javasolta, hogy az EU ne várjon a választásokkal foglalkozó USA-ra és önállóan tegyen lépéseket a béke érdekében.

Orbán „békemissziójának” korábbi jelentései is kiszivárogtak a sajtónak, egy korábbi levelében arról magyarázkodott Charles Michelnek, hogy kijevi és moszkvai útja során semmit nem javasolt az EU nevében. (444.hu)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!