Elindultak az első F16-os vadászgépek Ukrajnába

2024. július 10. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapokig tartó kiképzés és tárgyalások után az első F-16-os repülőgépek elindultak Ukrajnába. A tervek szerint Ukrajna idén nyáron már be is tudja vetni a vadászgépeket – írja a Guardian.

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, amelyet eredetileg az 1970-es években terveztek. Először 1979-ben állították szolgálatba, és az Egyesült Államok légiereje rendszeresen használta mind az iraki háborúkban, mind Afganisztánban.

Az Egyesült Államok tavaly augusztusban hagyta jóvá, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hálás Dániának, Hollandiának és az Egyesült Államoknak, amiért segítettek. Zelenszkij abban bízik, hogy sikerül még több harci repülőgépet szerezniük.

Szakértők szerint önmagukban a vadászgépek nem változtatják meg a frontvonalakat, de jó szolgálatot tehetnek azok ellen az orosz helikopterek ellen, amelyek orosz ellenőrzés alatt álló területekről indítják rakétáikat ukrán célpontok ellen. Ezek kilövésére ugyanis a HIMARS rakétavető rendszer kevésbé alkalmas, mert a célpont ehhez túl közel van, a vállról indítható rakétáknak viszont már túl távoliak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!