Aggódva figyelik a lengyelek a határukon zajló kínai–belarusz gyakorlatozást

2024. július 8. – 22:42

Aggódva figyelik a lengyelek a határukon zajló kínai–belarusz gyakorlatozást
Fotó: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Közel a lengyel határhoz érkeztek kínai katonák szombaton, hogy Belarusszal közös, terrorellenes hadgyakorlatot tartsanak – írja a Notes from Poland híroldal. A tréning július 8–19. között zajlik majd, erről a belarusz védelmi minisztérium is megosztott képeket.

A gyakorlat a Sastámadás fedőnevet kapta, és Breszt városa mellett tartják. A részt vevő csapatok többek közt túszmentési és terrorellenes akciókat gyakorolnak, a Xinhua kínai állami hírügynökség szerint a cél „a képzési szintek és a koordinációs képességek növelése, valamint a gyakorlati együttműködés elmélyítése a két ország hadserege között”.

Mindez azután történt két héttel, hogy Andrzej Duda lengyel elnök Pekingbe látogatott, Hszi Csinping kínai államfőhöz, és büszkén mondta, hogy „nagyon boldog, hogy az elnök úr barátjának hív”.

Pénteken Vlagyimir Kuprijanjuk, a belarusz fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke azt mondta, a hadgyakorlat válasz a régióban jelen lévő NATO-erőkre. Kuprijanjuk a helyzetért „a Nyugat agresszív külpolitikáját” mondta felelősnek, ami fenyegeti a belarusz–orosz szövetségi államot.

Anton Gerascsenko, korábbi ukrán belügyminiszter-helyettes „riasztó hírnek” nevezte a gyakorlatot, amivel Peking üzenetet küld Washingtonnak. Gerascsenko szerint figyelik, ahogy Oroszország, Kína és Belarusz politikailag, gazdaságilag és már katonailag is harmonizálja politikáját, ténylegesen a NATO és a Nyugat ellenében.

A Notes from Poland megjegyzi, az utóbbi években feszült volt a helyzet a lengyel–belarusz határon, részben a Varsó szerint hibridnek nevezhető művelet miatt: a belarusz hatóságok beengedtek, majd a lengyel határra toltak sok ezer menekültet és bevándorlót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!