Parancsba kapták a belarusz határnál állomásozó lengyel határőrök, hogy viseljenek lőfegyvert

2024. június 8. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz határon szolgálatot teljesítő lengyel rendőröknek kötelező lesz a lőfegyver viselése „a bevándorlók egyre agresszívabb viselkedése miatt” – írja a Notes from Poland.

A közelmúltban több támadás is érte a lengyel rendőröket. Csütörtökön meghalt egy katona, akit a múlt héten megkéseltek, miközben megpróbálta megakadályozni az illegális határátlépőket.

Korábban a lengyel határőrök általában nem hordtak fegyvert. Katarzyna Nowak, a rendőr-főkapitányság szóvivője az Onet hírportálnak arról beszélt, hogy naponta történnek veszélyes incidensek, ezért döntöttek így. Emellett megemelték a határon lévő rendőrök és katonák számát is: kedden több mint 250 rendőrt vezényeltek a lengyel–belarusz határra, hogy a katonák és a határőrök mellett dolgozzanak, így az ottani rendőrök száma 370-re emelkedett.

Donald Tusk miniszterelnök a védelmi és igazságügyi miniszterek rendkívüli ülését követően bejelentette, hogy kormánya a jövő héten javaslatot tesz a katonák határon történő fegyverhasználatára vonatkozó szabályok módosítására.

„A törvénynek egyértelműen támogatnia kell a lengyel katonát, amikor önvédelemből, a lengyel terület vagy a határ védelmében fegyvert használ” – mondta Tusk.

A parlament elnöke, Szymon Hołownia, aki Tusk kormánykoalíciójának egyik vezetője, szintén támogatását fejezte ki, hogy a katonáknak engedélyezzék a fegyverhasználatot önvédelemből.

A fegyverkérdés bizonyos szempontból megosztó is. A múlt héten például kiderült, hogy két lengyel katonát hatáskörük túllépésével és mások életének veszélyeztetésével vádoltak meg, miután figyelmeztető lövéseket adtak le a határon átjutni igyekvő migránsok egy csoportja felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!