Tusk: Varsó örül a francia eredményeknek

2024. július 8. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Párizsban lelkesedés, Moszkvában csalódás, Kijevben megkönnyebbülés. Varsóban elég ahhoz, hogy boldogok legyünk” – így reagált Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke a francia nemzetgyűlési választások második fordulójában beállt váratlan eredményre, mely szerint a baloldali pártok szélsőbaltól balközépig érő szövetsége végzett az élen, a legtöbb képviselői helyre számító Nemzeti Tömörülés pedig a harmadik helyre szorult vissza. Az Emmanuel Macron elnök mögött álló pártszövetség komoly veszteségeket szenvedett el, de a felmérésekhez képest jobban szerepelve bejött a második helyre. Az eredményekről részletesen itt írtunk.

A választás után benyújtja lemondását Gabriel Attal francia miniszterelnök, aki az eredmények után azt mondta: „Eltökéltségünknek és értékeinknek köszönhetően ma este a [politikai] szélsőségeknek nincs abszolút többségük. Nekünk (centristáknak) háromszor több képviselőnk van, mint amennyit a kampány elején jósoltak.” Azzal folytatta, hogy élete legnagyobb megtiszteltetése volt a miniszterelnökség, ugyanakkor az általa képviselt frakciónak már nincs többsége, ezért lemond.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a France24 szerint azt mondta, hogy „a dagály emelkedik. Ezúttal nem emelkedett elég magasra, de tovább emelkedik, a győzelmünk csak késik.” Édouard Philippe korábbi francia miniszterelnök és a Horizons centrista párt vezetője szerint a pártoknak hallgatniuk kell az ország véleményére, és szembe kell nézniük a világgal és a valósággal. „Éljen a köztársaság!” – írta az eredményekre reagálva Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa.

Az eredmények után több ezren gyűltek össze a párizsi Köztársaság téren. Többségük az Új Népfront támogatója volt, ők hangosan üdvözölték, hogy a baloldali összefogás győzedelmeskedett. Aztán az este folyamán kibontottak egy francia zászlót a Köztársaság téren álló szobor fölött, a zászlón ez a szöveg állt: „Franciaország a migráció hálója”. Mások az X-en közzétett videók szerint azt kiabálták, hogy „győztünk”, és hogy „mindenki utálja Bardellát”. Aztán este tíz óra előtt összecsapások törtek ki a rendőrök és maszkot viselő személyek között. A Le Parisien rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a hírszerző szolgálatok vasárnap estétől „szélsőséges mozgalmak” aktivitására számítottak az eredménytől függetlenül. Vasárnap este 30 000 rendőrt mozgósítottak, köztük 5000-et Párizsban, hogy az esetleges kirohanásokkal szemben fellépjenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!