Barcelonában több ezren tiltakoztak a várost „élhetetlenné tevő” tömegturizmus ellen

2024. július 6. – 23:12

Másolás

Vágólapra másolva

Megközelítőleg háromezer ember vonult szombaton Barcelona utcáira, hogy a várost szerintük megfojtó és élhetetlenné tevő tömegturizmus ellen tiltakozzon. Transzparenseiken olyan szlogenek szerepeltek, mint hogy „Elég! Húzzunk határt a turizmusban”, vagy „Csökkentsük a turizmust, most!”, miközben azt skandáltak: „Turisták, kifelé a környékünkről”.

Fotó: Josep Lago / AFP or licensors
Fotó: Josep Lago / AFP or licensors

Barcelona Spanyolország legnépszerűbb idegenforgalmi úti célja, a városvezetés adatai szerint tavaly több mint 12 millió turista fordult meg benne. A városban évek óta komoly problémát okoz a tömegturizmus, és a helyieknek egyre jobban elege van a helyzet miatt. Legutóbb például a Google Mapsből került le a Güell parkba vezető buszjárat, mert a rengeteg turista miatt állandóan tömve voltak a járatok, és az idős helyiek gyakran fel sem fértek rá.

A lakhatási költségek is jelentősen emelkedtek a városban, az utóbbi évtizedben 68 százalékkal ugrottak meg az árak, illetve a tömegturizmus negatív hatással van a helyi kiskereskedésekre és a helyi alkalmazottak munkakörülményeire is. A polgármesteri hivatal ezért nemrég bejelentette, hogy a lakhatási gondok enyhítése érdekében 2029-től megtiltják, hogy rövid távra lakásokat adjanak ki turistáknak.

Arról nemrég részletesen írtunk a Telexen is, hogyan küzdenek meg a tömegturizmussal olyan európai turistaközpontok, mint Velence, Amszterdam vagy éppen Barcelona.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!