Zelenszkij: A következő békecsúcson az oroszoknak is részt kell venniük

2024. július 4. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

A következő békecsúcson Oroszország képviselőinek is részt kell venniük – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bloomberg TV-nek adott interjújában, amit az Ukrainka Pravda szemlézett. Zelenszkij szerint ennek viszont az a feltétele, hogy legyen egy pontos tervük a háború lezárására, és több ország is támogassa azt.

Zelenszkij hosszú interjút adott a Bloomberg TV-nek, amiben részletesen beszélt a háború jelenlegi állásáról és a lezárási lehetőségeiről. Szerinte részben azért nem tudtak sikereket elérni az oroszokkal szemben, mert nem kapták meg időben a korábban nekik ígért nyugati fegyvereket.

Az ukrán elnök reagált arra is, hogy Trump a legutóbbi elnökjelölti tévévitában megismételte azt az ígéretét, hogy elnökként elintézné az orosz–ukrán háború lezárását. Zelenszkij azt mondta: szívesen megismerné Trump béketervét, és megnézné, mi szerepel abban. Szeretnék tudni, ha felmerül, hogy elveszíthetik Ukrajna önállóságát vagy az ukrán államiságot.

Az oroszokkal való tárgyalásról azt mondta: „Ha a következő békecsúcs az általunk kitalált tervet követi, és a második csúcstalálkozón megvan a terv az összes elemmel és a háború befejezésének tervével, ahogy mi látjuk, és ha a világ több országa… [a mi oldalunkon áll]. Ha ez a terv készen áll, akkor megszervezzük a második békecsúcsot, és ott az orosz képviselőknek jelen kell lenniük. Kiknek? Majd meglátjuk. Nem vagyok benne biztos [hogy Putyinnak]. Szerintem ő fél elhagyni Oroszországot.”

Zelenszkij szerint az Egyesült Államok és Kína közvetíthetne Ukrajna és Oroszország között. Szerinte ez a két ország rá tudná kényszeríteni Oroszországot, hogy megállítsa Putyint.

Néhány napja Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, a találkozó tanulságait ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!