A rádióban vallotta be egy brit nő, hogy 43 éve megölte halálos beteg hétéves gyerekét

2024. július 3. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bevallotta egy 77 éves brit nő, hogy 43 évvel ezelőtt morfiummal megölte gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő hétéves gyerekét. A fiú a nő szerint „szörnyű szenvedést” élt át négyes stádiumú rákbetegsége és a nő szerint „bestiális” gyógykezelés miatt – írja a Guardian.

Antonya Cooper a Radio Oxfordnak adott interjút, amivel az eutanáziáért folytatott társadalmi küzdelmet akarja segíteni. A beszélgetésben azt mondta: „Ha 43 évvel az események után értem jönnek, amiért hagytam, hogy Hamish békésen meghaljon, akkor szembe kell néznem a következményekkel. De gyorsan kellene cselekedniük, mert én is haldoklom.” Ez utóbbival arra utalt, hogy most már ő is halálos beteg. Később megerősítette: tudja, hogy most éppen egy gyilkosság elkövetését ismerte be.

Cooper fiát, Hamisht ötéves korában diagnosztizálták neuroblastomával, ami főleg gyerekeket érintő rosszindulatú daganat. Az első diagnózissal három hónapot adtak a fiúnak, majd egy 16 hónapos rákkezeléssel az életét ugyan sikerült meghosszabbítani, de közben borzalmas fájdalmakat élt át – mondja az édesanyja.

Hamish élete utolsó éjszakáján arról beszélt anyjának, hogy rendkívüli fájdalmai vannak. Cooper megkérdezte a fiút, hogy szeretné-e, hogy megszüntesse a fájdalmat, amire a fiú azt mondta: igen. A nő ezután adott neki akkora adag morfiumot, amivel megölte a gyereket.

Nagy-Britanniában tiltva van az eutanázia, de az elmúlt években egyre többen követelik, hogy legalizálják. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök, és Keir Starmer, az ellenzék vezetője is azt ígérték: meg fogják vitatni a kérdést a parlamentben. Közvélemény-kutatások szerint a britek háromnegyede támogatja az eutanázia legalizálását.

Cooper azt mondja: azért mesélte el 43 év után a történetét, hogy segítse a kegyes halálhoz való jog megszerzését. Saját, halálos betegséget megállapító diagnózisa megerősítette az eutanáziáról már korábban kialakult véleményét.

Számos országban, köztük Hollandiában legalizálták már az eutanáziát, ott egyre többen párban, házastársukkal együtt vetnek véget életüknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!