„Úgy döntöttem, abba kell hagynunk” – egy holland házaspár közös eutanáziáról döntött

2024. július 1. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jan és Els közel öt évtizeden át voltak házasok. Június elején együtt haltak meg, miután saját elhatározásukból az eutanázia mellett döntöttek. Hollandiában ezt „duo-eutanáziának” nevezik, ami teljesen legális, ritka, de minden évben egyre több holland pár dönt úgy, hogy így vet véget az életének – számolt be a házaspár történetéről a BBC.

A házaspár haláluk előtt három nappal mesélt arról, hogy életük, illetve házasságuk nagy részét lakóautókban és egy hajón éltek le, imádtak utazni. A 70 éves férfi nehezen tudott úgy ülni, hogy ne érezze hátfájdalmát. 71 éves felesége demenciában szenved, mondatait csak nehezen tudja megfogalmazni. Egymással óvodában ismerkedtek meg, így gyakorlatilag az egész életüket együtt élték le.

A teherhajózásból élő pár férfi tagját, Jant háta miatt már 2003-ban megműtötték, de állapota nem javult, ezért nem tudott tovább dolgozni, felesége tanításból kereste tovább a pénzét. Már korábban is beszéltek az eutanáziáról, a férj régóta mondogatta, hogy nem akar sokáig a fizikai korlátaival együtt élni.

„Ha sok gyógyszert szedsz, úgy élsz, mint egy zombi”, mondta Jan. „Szóval, az én fájdalmaim és Els betegsége miatt úgy gondolom, hogy ezt abba kell hagynunk”

– fogalmazott a férj, aki az élet „abbahagyására” utalt. Felesége egyébként 2018-ban vonult vissza, Els már ekkor a demencia korai jeleit mutatta, de nem akart orvoshoz fordulni. Azonban eljött a pont, mikor tüneteit már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Miután a nő 2022-ben megtudta, hogy állapota már nem fog javulni, elkezdtek fiukkal a „duo-eutanázia” lehetőségéről beszélni.

Hollandiában az eutanázia ezen formája is legális. Ha valaki önként kéri ezt, szenvedését (fizikai vagy lelki) az orvosok elviselhetetlennek ítélik, és nincs kilátás a javulásra sem, akkor hagyják jóvá. Minden egyes személyt, aki a saját halálba segítését kéri, két orvos értékel. 2023-ban 9068 ember halt meg eutanázia útján Hollandiában, ami az összes haláleset 5 százaléka. A duo-eutanáziát 33 esetben alkalmazták, ami 66 embert jelent. Ezek az esetek bonyolultabbá válnak, ha az egyik fél demenciában szenved, ilyenkor az orvosok összetettebben és hosszabban mérlegelnek.

A pár esetében az orvosoknak arról kellett meggyőződniük, hogy senki nem akarja befolyásolni a másikat. Korábban sikerült is olyan esetet leleplezniük, ahol a nő nem szerette volna az eutanáziát: a feleség máig életben van. A házaspár esetében a nőnél még fel tudták azt mérni, hogy képes az önálló gondolatok meghozására, ezért hagyták jóvá az eutanáziát.

Jan és Els fia a BBC-nek beszélt az utolsó estéjükről is: „Emlékszem, este vacsoráztunk, és könnyek szöktek a szemembe. Néztem, ahogy utoljára mindannyian együtt vacsoráztunk” – mondta. Másnap reggel mindenki összegyűlt a helyi hospice házban. Ott voltak a házaspár legjobb barátai, Jan és Els testvérei, valamint fiuk és az ő felesége is. Els van Leeningen és Jan Faber június 3-án délelőtt végül megkapták a halálos gyógyszert az orvosoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!