Nagyon nem tetszik az EU-nak, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat tesztel

2024. július 2. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió elítélte Észak-Korea július 1-én történt ballisztikus rakéta-kilövését, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács határozatát – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) kedden.

Az MTI írja, hogy Észak-Korea bejelentése szerint két, Hvaszong-11Da-4.5 típusú taktikai ballisztikus rakétát teszteltek sikeresen, amelyek „szupernagy” robbanófejek szállítására is alkalmasak. Az EEAS szóvivője elmondta, hogy az EU ismételten felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel minden, a regionális és nemzetközi békét fenyegető jogellenes tevékenységgel. Az EU emellett azzal sürgeti Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és teljes körűen, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon mondjon le nukleáris fegyvereiről és ballisztikus rakétaprogramjáról.

A közlemény hangsúlyozta, hogy komoly aggodalomra ad okot Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködés elmélyülése, amely több ENSZ Biztonsági Tanácsi határozatot is sért. Az EU határozottan felszólítja mindkét országot, hogy hagyjanak fel az illegális fegyverszállítással.

Az EU jelezte, hogy valamennyi partnerével kész együttműködni a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését célzó diplomáciai folyamatok érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!