Ultraortodox zsidók tömegtüntetésen tiltakoztak Jeruzsálemben a kötelező katonai szolgálatuk miatt

2024. július 1. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tömegtüntetést szervezett vasárnap Jeruzsálemben ultraortodox zsidók egy nagyobb csoportja, akik katonai sorozásuk ellen tiltakoztak. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, tüzeket gyújtottak és kövekkel dobálták meg politikusok autóját, a hatóságok végül vízágyúkkal és lovasrendőrökkel oszlatták a tömeget, és öt tüntetőt őrizetbe vettek, írja az MTI.

Fotó: Ronen Zvulun
Fotó: Ronen Zvulun

A tiltakozók jellemzően a hatvanezer tagú jeruzsálemi ultraortodox haredi irányzathoz tartoznak, akiknek hite szerint a katonai szolgálat nem összeegyeztethető szigorúan vallásos életmódjukkal. Tábláikon azt írták, „inkább meghalnak”, mint hogy bevonuljanak az izraeli hadseregbe (IDF).

A tavaly október óta tartó izraeli–palesztin háborúban az IDF mostanra súlyos emberhiánnyal küzd, a legfelsőbb bíróság pedig határozatban mondta ki, hogy a jogegyenlőség és a közteherviselés elve alapján az ultraortodoxok sem mentesülhetnek a katonai szolgálat alól, mert ez fenntartaná az ultraortodoxok kiváltságos helyzetét. Döntésük szerint mostantól törvény kötelezné a fiatal haredi férfiakat, hogy bevonuljanak, és felszólították a hadsereget mozgósításukra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!