Fejbe rúgtak két rendőrt az AfD kongresszusa előtti tüntetésen Essenben, kórházba kellett őket vinni

2024. június 30. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Két rendőrt kórházba kellett szállítani, miután tüntetőkkel csaptak össze a német szélsőjobboldali AfD kongresszusa előtt szombaton, Essenben, írja a Guardian. A német rendőrség közölte, hogy két rendőr – egy férfi és egy nő –, akik egy politikust kísértek, súlyosan megsérült, amikor a tüntetők fejbe rúgták őket. Mindketten a földre estek, és kórházba kellett őket szállítani. Rajtuk kívül még hét rendőr is könnyebben megsérült a Grugahalle csarnok közelében történt összecsapásokban, az elkövetők elmenekültek a helyszínről. A rendőrség korábban azt közölte, hogy az összecsapások során paprikaspray-t és gumibotot használtak.

A tüntetés azután alakult erőszakossá, hogy baloldali tüntetők és rohamrendőrök csaptak össze, a tüntetők közül többen csuklyát viseltek, derül ki a Spiegel közvetítéséből. A Guardian azt írja, hogy mintegy 1000 rendőrt vezényeltek ki Essenbe, a szervezők szerint 50 000 tüntető vonult a kongresszus felé. A rendőrség egyelőre nem közölt adatokat a résztvevők számáról.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) Németország második legerősebb pártja. A párt különböző szárnyai nacionalista-konzervatív-szélsőjobboldali nézeteket képviselnek, ami miatt sokan nem tartják őket demokratikus politikai erőnek, mások betiltanák a pártot. Az AfD eddigi társelnökeit, Tino Chrupallát és Alice Weidelt szombaton választották újra.

Az Európai Parlamentben az AfD korábban többek között a francia Nemzeti Tömörüléssel és az olasz Ligával ült az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali frakcióban. Innen azonban még az EP-választás előtt kidobták őket, mert listavezetőjük egy interjúban azt mondta: az SS nem minden tagja volt bűnöző. (Illetve a nyilatkozatnak egy olyan fordítása is elterjedt, ami szerint azt mondta, hogy az SS nem minden tagja volt bűnös.) Ezután felmerült, hogy az AfD a Mi Hazánkkal alapítana újabb pártcsaládot. Most úgy néz ki, a német párt kihátrálna ebből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!