K-pop-számokat hallgatott, ezért kivégeztek egy férfit Észak-Koreában

2024. június 28. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosan kivégeztek egy 22 éves férfit Észak-Koreában, mert K-popot hallgatott, dél-koreai filmeket nézett és terjesztett, írja a Guardian. Az eset két éve történt, de csak most derült ki a dél-koreai egyesítési minisztérium Észak-Koreáról csütörtökön közölt 2024-es emberi jogi jelentéséből.

A 649 észak-koreai disszidens vallomását összefoglaló jelentés megmutatja, hogyan próbálja meg visszaszorítani Észak-Korea a nyugati és dél-koreai kultúra beáramlását az országba. A jelentésben egy névtelen disszidens azt mondta, hogy a 22 éves fiatalt azért végezték ki, mert meghallgatott 70 dél-koreai dalt, megnézett három filmet, és terjesztette azokat. Ezzel megsértette a 2020-ban elfogadott, „reakciós ideológiát és kultúrát” tiltó észak-koreai törvényt.

A jelentés arról is beszámol, hogy az észak-koreai hatóságok nagy erőfeszítéseket tesznek a külső információáramlás megakadályozása és ellenőrzése érdekében. Néhány példa arra, mi az, ami Észak-Koreában tilos:

  • a fehér menyasszonyi ruha;
  • a vőlegény nem veheti karjaiba újdonsült feleségét;
  • napszemüveget hordani;
  • borospohárból is tilos alkoholt inni;
  • a szűk farmert viselni;
  • az idegen szavakkal ellátott póló
  • és a festett vagy hosszú haj is tabu.

Ezeket „reakciós” dél-koreai szokásoknak tekintik és szigorúan büntetik. Gyakran ellenőrzik a mobiltelefonokat, mert a dél-koreai nevek, kifejezések és szlengszavak használatát is külső befolyásolásnak tekintik.

A K-pop betiltása is annak a kampánynak a része, amit még Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil indított, hogy „megvédje” az észak-koreaiakat a nyugati kultúra befolyásától, írja a Szabad Ázsia Rádió.

„A szigorú intézkedések ellenére a dél-koreai kultúra, sorozatok terjedése megállíthatatlan” – mondta szöuli újságíróknak egy észak-koreai disszidens. A huszonéves nő szerint az észak-koreai fiatalok követik és másolják a dél-koreai kultúrát, és miután megnéztek egy-egy dél-koreai filmet, azon is elgondolkoznak, miért kell így élniük. A koronavírus-járvány kitörése után a kínai határt is lezárták, de ez sem gátolja meg az információk átszivárgását Észak-Koreába, írja a Guardian.

A két Korea közötti feszültség különösen fontos idén, erről elemző cikkünkben Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem koreai tanszékének vezetője beszélt részletesen. Észak-Korea május 29. óta szemetes léggömbökkel bosszantja a dél-koreai hatóságokat, erről korábban itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!