A világon először Dánia bevezeti a fingadót: a gazdáknak tehenenként 36 ezer forintnyi koronát kell majd fizetni

2024. június 27. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Éves szinten közel 36 ezer forintos (672 dán korona) adót fizethetnek teheneik után a dán tejtermelők az üvegházhatású gáz kibocsátásuk miatt – írja a CNN. A dán koalíciós kormány a héten állapodott meg a világ első, mezőgazdaságot érintő károsanyag-kibocsátási adójáról. A dán parlament várhatóan még idén elfogadja azt az adót, ami szerint 2030-tól az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás után tonnánként 300 koronát kell fizetniük a gazdáknak, ez 2035-től 750 koronára emelkedhet.

A CNN szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán farmereknek egy metán gázt kibocsátó, vagyis böfögő és fingó tehén után 672 koronát kell adózniuk, ami 2035-re akár 1680 koronára emelkedhet.

Dánia károsanyag-kibocsátásának jelentős részét a mezőgazdasági termelés adja, ezért a koalíciós megállapodás keretében olyan intézkedéseket hoztak, amelyek segíthetik Dániát a klímacéljai elérésében. Az intézkedések között szerepel például az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek kialakítása is. A dán külügyminiszter a megállapodásról megjegyezte, Dánia lesz a világ első országa, ahol a mezőgazdaságban vetnek ki károsanyag-kibocsátási adót.

A CNN szerint a dán gazdák viszonylag jól fogadták a hírt, több farmer azonban aggályait fejezte ki az új adókkal kapcsolatban, azokat ugyanis alig pár hónappal a farmertüntetések kezdete után vetették ki rájuk. A gazdák tüntetéssorozata még decemberben indult Németországból, de a megmozdulások gyorsan kiterjedtek az EU legtöbb országára, ennek hátteréről itt írtunk részletesebben.

Egy dán gazdákat képviselő csoport elnöke a CNN-nek azt mondta, elismerik a klímaváltozás kihívásait, de ez a megállapodás nem oldja meg a problémákat. Szerinte az intézkedések inkább ártanak a mezőgazdasági zöld beruházásoknak, az európai tejipari óriáscég, az Arla Foods vezetője szerint nem szabadna megadóztatni azokat a gazdákat, akik mindent megtesznek a kibocsátás csökkentése érdekében.

A CNN azt írja, a globális élelmiszertermelés teszi ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadát. A klímaválsághoz nagyban hozzájárul az állattenyésztés is, ami hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!